Претрага
Претрага
Close this search box.

Evakuisani putnici iz zavejanog autobusa kod Krive Feje – vanredno i u Vranjskoj Banji, bez struje domaćinstva u bruskoj opštini, Svrljigu, Rudnu

Foto: Preentscreen

Svrljig i 38 sela bez struje. Kako javljaju RTS dopisnici iz Niša, sneg je pokidao dalekovode u Svrljigu pa je bez struje i Svrljig i svih 38 sela svrljiške opštine.

U prekidu su i telefonske i internet veze. Ekipe su na terenu.

Otežano je snabdevanje električnom energijom. Usled jakog vetra povremeno ispada visokonaponska mreža prema Vlasinskom jezeru.

U prekidu je i saobraćaj na putevima Crna Trava – Promaja i Sastav Reka – Preslap. Zbog velikih snežnih nanosa i jakog vetra otežano je čišćenje, iako je sva raspoloživa mehanizacija preduzeća za puteve na terenu.

JP “Vilin lug” Crna Trava i njihov vozač skipera je od ranih jutarnjih časova takođe angažovan na čišćenju snega u samoj varošici, a organizovaće se čišćenje i zavejanih puteva do udaljenih sela po prioritetima.

Ekipa Doma zdravlja, ogranka Crna Trava, takođe je aktivna i spremna da interveniše i pomogne građanima ukoliko bude potrebe.


Telefonske i internet veze za sada nisu u prekidu.

Na Vlasini snežni nanosi, povremeno nestaje struja
Na Vlasini visina snega od 60 do 80 centimetara. Ima nanosa i preko metar.

Putari otežano čiste puteve zbog jakog vetra. Struja povremeno nestaje

Neprohodni putevi od Vlasine ka Bosilegradu i Strezimirovcu prema Besnoj Kobili
Tokom noći u Pčinjskom okrugu pao je sneg visine od 20 centimetara, a u višim planinskim predelima ima nanosa i viših od metra. Neprohodni su putevi od Vlasine ka Bosilegradu i Strezimirovcu, prema Besnoj Kobili.

Teško su prohodni i putevi prema svim planinskim selima u okrugu. Mehanizacija je na terenu, raščišćavaju puteve.

U pojedinim planinskim selima u opštini Bosilegrad nema struje. Ekipe elektrodistribucije su na terenu otklanjaju kvarove na elektro mreži.

U Vranju ima snega od 20 do 40 centimetara, ulice su prohodne, ali ima raskvašenog snega. Regionalni putevi i Koridor 10 su očišćeni, vozačima se savetuje oprezna vožnja.

Rudno ponovo nema struju
Selo Rudno, koje se nalazi na obroncima planine Golije, od jutros ponovo nema struju, javlja dopisnik RTS-a.

Jednu fazu imaju samo domaćinstva u centru sela.

Na planini je mećava, a visina snega oko 50 centimetara.

Kraljevački putari pokušavaju da probiju put do najudaljenijeg sela Bzovika koje je tokom noći zavejao sneg.

Na državnim putevima od Valjeva ka Divčibarama ima raskvašenog snega
Na Divčibarama je palo 15 do 20 centimetara snega, ne može se tačno proceniti zbog jakog vetra koji mestimično pravi nanose.

Saobraćajnice u zimskom centru su očišćene. Na državnim putevima koji od Valjeva vode ka Divčibarama ima raskvašenog snega.

Za sada nema zabrane za saobraćaj kamiona sa prikolicama i šlepera.

Sjenica – ekipe Elektrodistribucije na terenu, putari čiste sneg
U Sjenici je sneg padao tokom noći, a meteorolozi najavljuju nove padavine posle 10 sati.

Putari su pripravni i oni su radili prethodne i ove noći na raščišćavanju snega, na putevima, ali je deonica od Novog Pazara prema Sjenici u Dugoj Poljani još veoma kritična.

Mnoga domaćinstva u Sjenici su ostala bez struje, ekipe elektrodistribucije su bile angažovane i pokušale da reše problem što je moguće brže.

Predsednik kriznog štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Munib Mujagić je rekao da sva domaćinstva nemaju struju, ali sve ekipe Elektrodistribucije pojačane sa ekipama iz Elektrodistribucije Čačak, danonoćno rade na uspostavljanju “naponskih prilika“, pre svega na Baranskom kraju, gde je izgoreo glavni prekidač i na Lopižansko-kladničkom kraju gde je iz sistema ispao dalekovod.

“Mi vrlo brzo očekujemo uspostavljanje svih naponskih ili kvalitetnih naponskih prilika na celoj teritoriji“, kaže on.

“Situaciju oko čišćenja snega koji je padao dva dana dodatno komplikuje i naša lokalna politička situacija, koja je proizvela da nemamo direktora javnog preduzeća za uređivanje gradsko-građevinskog zemljišta koja je stožerna institucija koja treba da se bavi ovakvim okolnostima”, rekao je Mijagić.

Lučić: Do kraja dana trebalo bi da budu rešeni problemi sa mobilnom telefonijom
Direktor Telekoma Vladimir Lučić rekao je za RTS da je bilo kvarovau uglavnom na mrežama fiksne telefonije, interneta i televizije.

“Što se tiče mobilne telefonije, i dalje ima problema na oko 100 baznih stanica u okolinama gradova. Pre svega Užice, Novi Pazar, Sjenica, Čačak, zbog nestanka struje. Kako se stabilizuje situacija sa strujom, tako će i ti repetitori početi da rade“, kaže Lučić.

Prema njegovim rečima, ekipe Telekoma su na terenu, pokušavaju s određenim brojem agregata da što pre reše problem.

“Tako da se nadam da ćemo danas uspostaviti i mobilnu telefoniju u tim selima u okolinama ovih gradova. Što se tiče gradova, oni imaju mobilnu telefoniju. Znači, do kraja dana bi trebalo da budu rešeni svi problemi“, napomenuo je Lučić.

Prohodan saobraćaj ka Borovoj glavi na Zlatiboru
Reporter RTS-a koji se nalazi na Borovoj glavi na Zlatiboru kaže da je sinoć na tom mestu bila mećava, tako da je u jednom trenutku došlo do prekida saobraćaja zbog određenih situacija sa kamionima, kojima je zapravo i zabranjen prolaz tokom mećave.

“I dalje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila, kamionski saobraćaj. Međutim, nažalost, ljudi se ne pridržavaju te zabrane. Nesavesni vozači rizikuju i onda izazovu ceo kolaps u saobraćaju, tako da putari se ipak bore kako mogu“, javlja reporter RTS-a.

Put je očišćen, prohodan, jutro nema snega na kolovozu kao što je bilo sinoć. Tako da saobraćaj funkcioniše,

Ono što je preporuka vozačima je da vode računa o bezbednosti na drumu, da ne kreću bez zimske opreme i da se pridržavaju uslova vožnje.

Putari će i tokom naredne noći, kao i prethodnih dana, biti i na terenu non-stop.

Sneg prestao da pada, stabilnija situacija u Sjenici
Deonica od Novog Pazara do Sjenice je veoma kritična, klizavo je, duva jak vetar i stvaraju se novi snežni nanosi. Putari su već dva dana na terenu i prethodne i ove noći su učinili sve da raščiste te puteve.

Pojedina sela nisu imala struju zbog toga što je sneg padao na dalekovod i bila su odsečeni od sveta.

Ekipe elektrodistribucije angažovane su na terenu i kvar je popravljen. Pojedina domaćinstva očekuju struju.

Sneg je padao i prethodne noći i ove noći. Na putu od Novog Pazara prema Sjenici ima putara.

Semir Mujagić iz preduzeća “Novi Pazar put, kaže da kako je sneg krenuo da pada, ekipe su danonoćno bile na terenu, borili su se da održe magistralni putni pravac od Sjenice do Novog Pazara.

Treći prioritet je prema Pešteru i prema Barama. Mašine su angažovane, drveće koje pada blokira saobraćaj da ne može da se prolazi.

I sinoć je bilo problema na ovoj deonici gde su borovi. Dva-tri bora su pala, mašina je morala da dolazi da čisti, vetar takođe stvara velike probleme, pravi snežne zavese, smanjuje vidljivost i pravi nanose, tako da mašina mora non-stop da radi da bi sve puteve održao čistim, kaže Mujagić.

“Očekuju se padavine, ekipe su pripravne, 24 sata, tako da što se tiče zime spremni smo za intervenciju”, zaključio je Mujagić.

Bez struje 300 korisnika u Brzeću, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi
Sneg koji na Kopaoniku pada duže od 30 sati dostigao je visinu od 38 centimetara. Temperatira je – 11 i duva jak severozapadni vetar.

Na nekoliko dalekovoda u bruskoj i aleksandrovačkoj opštini napravio je probleme u napajanju, zbog čega je bez struje još uvek 300 korisnika u Brzeću, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi.

Na terenu su tri ekipe Elektrodistribucije.

Do vrha Kopaonika prohodno je i iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brus, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Put Kraljevo–Goč potpuno prohodan
Put Kraljevo–Goč do samog vrha planine je potpuno prohodan, nema snega na putu, javlja dopisnik RTS-a.

Tu deonicu održava preduzeće “Novi Pazar put”, koje je uvelo prvi stepen zimske službe, gde je jedno vozilo sa raonikom i posipačem uvek u pripravnosti.

Juče je palo 40 centimetara snega, što je izazvalo probleme i sa strujom.

Radnici Elektrodistribucije su otklonili sve kvarove, tako da struje danas ima i na Goču, kao i na lokalitetu Dobre Vode.

rts

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti