Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić završila je prvu zvaničnu posetu Kraljevini Norveškoj predavanjem o evropskoj perspektivi Srbije i regionalnoj saradnji, koje je održala na Norveškom institutu za međunarodne odnose.

Brnabić je u obraćanju istakla da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj Republike Srbije, pri čemu je podrška Vlade Norveške u tom procesu veoma značajna.

“Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a očekujemo da u decembru otvorimo još tri ili četiri”, rekla je ona i naglasila da je za Srbiju ohrabrujuća poruka predsednika Evropske komisije Žan Kold-Junkera da su joj vrata Evropske unije otvorena.

Predsednica Vlade je govorila o posvećenosti Srbije sprovođenju teških reformi, čiji cilj nije samo članstvo u EU, već pre svega održivi ekonomski rast i bolji kvalitet života svih građanki i građana.

Prema njenim rečima, ekonomskim reformama koje su započete u mandatu prethodne vlade, a koje je nastavila vlada koju ona predvodi, Srbija je postigla fiskalnu konsolidaciju i smanjenje javnog duga. Takođe, započeta je opsežna i sveobuhvatna reforma državne uprave, gde je fokus stavljen na racionalizaciju i povećanje efikasnosti rada javnih službenika.

Ona je napomenula da su to sve bili preduslovi ili condition sine qua non da bismo uopšte mogli da govorimo o ekonomskom rastu i boljem životu naših građana.

Ona je, govoreći o prioritetima Vlade Republike Srbije, istakla da su unapređenje kapaciteta i efikasnosti institucija, kao i unapređenje principa dobre uprave, izuzetno važni.

Na predavanju u Norveškom institutu za međunarodne odnose, predsednica Vlade Srbije ponovila je da je evropska perspektiva veoma važna za sve zemlje Balkana, s obzirom na tešku i turbulentnu prošlost.

Brnabić je naglasila da članstvo u EU ne podrazumeva samo finansijske i ekonomske koristi, već pre svega prihvatanje evropskih vrednosti. Ona je istakla značaj Berlinskog procesa, koji je pružio novu platformu za razvoj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i doprineo jačanju poverenja, razumevanja i dijaloga.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine postignut je značajan napredak u razvoju regionalne saradnje, uspostavljena je Regionalna kancelarija za mlade i potpisan Ugovor o Transportnoj zajednici, a region Zapadnog Balkana tržište je od 20 miliona ljudi i atraktivno za investitore, što doprinosi ekonomskom jačanju celog regiona.

Brnabić je ukazala na to da naš region može mnogo da nauči o saradnji i ekonomskom povezivanju upravo od skandinavskih zemalja.

To je, kako je naglasila, bio i jedan od ciljeva posete Norveškoj, da naučimo kako da primenimo najbolje primere iz prakse i izgradimo modernu, tolerantnu i otvorenu Srbiju, Srbiju koja podržava inovacije, da naš razvoj bude baziran na znanju i da digitalizovana ekonomija bude pokretač modernizacije čitavog našeg društva.

Uz reformu obrazovanja i veća ulaganja u kulturu, imamo šansu da stvorimo društvo koje se neprestano razvija i raste, zaključila je Brnabić predavanje na Norveškom institutu za međunarodne odnose, vodećoj istraživačkoj instituciji u oblasti međunarodnih odnosa u toj zemlji.

Foto: Instagram

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments