Carinici su na graničnom prelazu Horgoš juče, 24. septembra zahvaljujući snimku sa mobilnog skenera otkrili da se u tovaru jednog kamiona koji je prevozio sigurnosne kaveze nalaze migranti.

Na snimku sa skenera, u kamionu koji je iz Severne Makedonije ka Belgiji transportovao metalne sigurnosne kaveze za radne mašine primećene su ljudske siluete, što je iznenadilo i iskusne službenike.

Tovar je odmah otvoren, i videlo se da su trojica migranata, dva Indijca i jedan Avganistanac, ušli u kaveze sa bočne strane prikolice.

“Ovi kavezi su namenjeni za ljude koji upravljaju radnim mašinama poput viljuškara, bagera, dizalica i sl. Imaju otvor sa strane kako bi radnik mogao da uđe, pa su migranti upravo to i iskoristili. Kavezi su imali zaštitni omotač i jasno je da im je neko pomogao da uđu u ovaj tovar, bilo da se radi o drugim migrantima ili krijumčarima ljudi”, rekao je carinik koji je na snimku skenera uočio migrante.

Ovo nije bio jedini slučaj otkrivanja migranata na prelazu Horgoš tokom jučerašnjeg dana, jer je u tovarima još dva kamiona otkriveno ukupno 8 migranata iz Avganistana.

Petorica mladića su se sakrila u kamion koji je prevozio rolne lima iz Turske ka Češkoj, dok su se trojica našla u tovaru tepiha koji je iz Srbije upućen u Mađarsku.

Taj trend se nastavlja i danas, 25. septembra, kada su u tovaru auto-navlaka koje su iz Makedonije upućene ka Slovačkoj otkrivena još trojica Avganistanaca.

Podsetimo da se carinski službenici na najfrekventnijim prelazima ka EU svakodnevno suočavaju sa pokušajima ilegalnih migranata da neopaženo pređu granicu, te da su od početka 2019. godine u tovarima robe pronašli gotovo 1.000 ljudi.

Da su rezultati koje granične službe postižu u sprečavanju ilegalnih migracija prepoznati, svedoči i jučerašnja izjava šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija koji je istakao da je ostvaren napredak u borbi protiv tog fenomena i naglasio da su pripadnici granične policije i carinski službenici prošli kroz više obuka, što je ojačalo njihove kapacitete za hvatanje u koštac sa ilegalnim migracijama.

Izvor: Uprava carine

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments