Претрага
Close this search box.

(FOTO) U PRESTONICI ROŠTILJA, POSTAVLJEN SVETSKI REKORD Leskovčani napravili gigantsku pljeskavicu od 86 kilograma!

Foto: Ustupljena fotografija/TO Leskovac/Vojvodina uživo

Najveća pljeskavica na svetu se pravi u Leskovcu!

Novi rekord postavljen u Leskovcu dodatno potvrđuje status ovog grada kao prestonice roštilja na Balkanu. Pljeskavica od 86 kilograma i 400 grama nije samo rezultat rada veštih majstora, već i simbol zajedništva i lokalnog ponosa.

Tokom manifestacije, posetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnim specijalitetima, a atmosfera je bila ispunjena smehom, muzikom i mirisima koji su se širili glavnim ulicama grada.

Pljeskavica je jedan od najprepoznatljivijih i najomiljenijih jela na Balkanu, sa bogatom tradicijom koja se proteže kroz vekove. Ovaj sočan specijalitet od mlevenog mesa, često začinjen aromatičnim začinima i lukom, prisutan je na trpezama širom regiona, od Srbije, Bosne i Hercegovine, do Crne Gore i Severne Makedonije. Svaka zemlja, pa čak i svaki grad, ima svoj specifičan način pripreme, što pljeskavicu čini jedinstvenim kulinarskim iskustvom u zavisnosti od lokacije.

Foto:Ustupljena fotografija/TO Leskovac/Vojvodina uživo.rs

Iako se pljeskavica tradicionalno peče na roštilju, njen ukus i tekstura mogu varirati u zavisnosti od kombinacije mesa, začina, i načina pripreme. U Srbiji, pljeskavica je često poslužena uz kajmak, a u Bosni i Hercegovini se neretko stavlja u lepinju sa ajvarom i lukom. Leskovačka pljeskavica, poznata po svojoj veličini i pikantnom ukusu, postala je pravi brend, privlačeći ljubitelje roštilja iz svih krajeva.

Pljeskavica nije samo hrana, već i simbol gostoprimstva, okupljanja i dobre zabave na Balkanu. Bilo da se služi u restoranima, na pijacama ili tokom velikih manifestacija poput „Roštiljijade“ u Leskovcu, pljeskavica predstavlja esenciju balkanske kuhinje – jednostavna, ali bogata ukusima, sa duboko ukorenjenim kulturnim značajem.

Ona takođe služi kao most između tradicije i modernog doba, gde se stare recepture često nadograđuju inovativnim pristupima, stvarajući nova jela koja oduševljavaju i domaće i strane gurmane. Na taj način, pljeskavica nastavlja da živi kao ikona balkanske kuhinje, slaveći kulturnu raznolikost i kulinarsko nasleđe regiona.

Organizatori „Roštiljijade“ ističu da je svaki novi rekord prilika da se promoviše bogata gastronomska tradicija Leskovca i da se dodatno ojača reputacija ovog događaja kao jednog od najznačajnijih festivala hrane u regionu. Očekuje se da će ovaj rekord inspirisati buduće generacije kulinara i entuzijasta da nastave sa inovacijama i očuvanjem tradicije.

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti