Претрага
Претрага
Close this search box.

Gašić: Srbija ojačala i unapredila sistem smanjenja rizika od katastrofa

Foto: MUP Srbije/Arhiva

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić istakao je danas da je u prethodnim godinama Republika Srbija ojačala i unapredila svoje kapacitete, znatno unapredila sistem smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama i iz pozicije zemlje primaoca pomoći, postala veliki pružalac pomoći.

Na onlajn Ministarskom forumu za međunarodnu saradnju u okviru inicijative „Pojas i put“ u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama 2023, ministar Gašić je ukazao da Sektor za vanredne situacije kontinuirano ukazuje na značaj smanjenja rizika od katastrofa i spremnost za reagovanje na posledice katastrofa, zaštite i spasavanje ljudi, kao i dobara. „U vremenu savremenih izazova i katastrofa sa sve većim posledicama, koje su ranije bile samo deo najsloženijih scenarija, neophodna je saradnja sa drugim zemljama i maksimalno pružanje međusobne pomoći, u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta, jer nikada ne znamo kada ćemo se i sami naći u situaciji da nam zatreba pomoć sa strane“, naglasio je Gašić. Istakao je da je puno primera koji govore u prilog hrabrosti, opremljenosti i obučenosti srpskih spasilačkih timova, kao i o solidarnosti i spremnosti države Srbije da pruži pomoć gde god i kome god je potrebna. „Samo ove godine, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 6. februara 2023. godine pogodio Republiku Tursku i Sirijsku Arapsku Republiku, odmah pošto je Republika Turska uputila zahtev za međunarodnu pomoć, Republika Srbija je ponudila i poslala Specijalistički tim za pretragu i spasavanje iz ruševina. Takođe, tokom proteklog leta, MUP je uputio tri tima za gašenje velikih požara na otvorenom u Grčku, u kojoj su katastrofalni požari odneli više od 20 života“, izjavio je ministar Gašić.

Naglasio je da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstvo za vanredne situacije Narodne Republike Kine, 17. oktobra ove godine, zaključili Memorandum o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama, kojim se omogućava efikasnija saradnja dve države u oblasti prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama. „Jačanje partnerstava i razmena ideja i znanja između različitih zemalja koje dele iste rizike, može doprineti ovim složenim i zahtevnim procesima i pružiti ideje i rešenja za svaki izazov koji je pred nama. Drugim rečima, moramo da učimo iz iskustva i podelimo znanje sa drugim zemljama kako bismo izgradili otpornije društvo. Neophodno je da radimo zajedno na konkretnim aktivnostima za smanjenje rizika i ranjivosti, da implementiramo i unapredimo sistem ranog upozoravanja, sa fokusom na podizanje javne svesti i edukacije o katastrofama“, istakao je ministar Gašić.

tanjug

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
16.11.2023 19:41

E narode moj smrdljivi jel da ti Bata kenjamicar bude ministar, Srbijo probudi se, vidi sta ti radi najgori šljam! 🙂

Last edited 7 Meseci Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti