Posle odluke ministara Evropske unije, granice Srbije ostaju zatvorene za skoro sve zemlje. Iz Beograda se može direktno odleteti za Ameriku i to za Njujork. To je trenutno najopterećenija linija za koju se traži karta više. Iako “Er Srbija” leti za Minhen, Frankfurt, Amsterdam, preko njih se ne može stići do Amerike, jer to američke vlasti ne dozvoljavaju.

Prodaja karata u sezoni bila je slaba, osim za interkontinentalne letove. Karte za Evropu mogu da kupe samo naši građani koji imaju strane papire, radne dozvole ili u slučaju nužde kada je putovanje neodložno.

Cena karata nije menjana, kažu prodavci, ali potražnja je pala na 90 odsto.

Grčka još nije otvorena, a za Crnu Goru pored karte potreban je i pi-si-ar test ne stariji od 48 sati.

“Sada može da se nesmetano leti u Tursku bez pi-si-ar testa, zatim na Maldive, u Egipat, gde se dobija test po ceni od 30 dolara na aerodromu, tu je i Jamajka, koja nam nije uvela ograničenja, s tim da u Evropsku uniju moramo da sačekamo”, kaže Igor Vranešević, agent avio-karata.

U Evropsku uniju možete samo sa stranim pasošem ili radnom dozvolom.

“Za strane pasoše svaka zemlja ima svoju regulativu i strani putnici mogu iz Beograda nesmetano da lete prema drugim gradovima u Evropskoj uniji, s tim što ne mogu za Ameriku jer ona ne dozvoljava tranzit preko Evropske unije”, kaže Vranešević.

Bilo je spekulacija da se testovi mogu raditi na velikim evropskim aerodromima, ali je to, kaže Vranešević, skoro nemoguće i veoma skupo.

Za one koji bi da septembar provedu na moru jedine opcije ostaju Turska, Egipat, Bugarska i Crna Gora.

Na tim linijama je i najveća potražnja za avio-kartama, ali ipak ima mesta. U Egiptu, na primer, ako ste pozitivni na test bićete izolovani u hotelu koji je samo namenjen za takve goste, tako da vam odmor ne propada, a imate i medicinsku pomoć.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments