Претрага
Претрага
Close this search box.

GDE SU NAJJEFTINIJA, A GDE NAJSKUPLJA? Ovo su cene jaja u Srbiji pred Uskrs, negde koštaju 200 dinara po komadu

Foto: Pixabay

Vernici koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru se uveliko raspituju o cenama jaja, bez kojih ovaj čudesni praznik ne može da prođe. U skladu sa interesovanjima reporteri Mondo portala su se prošetali do Zemunske pijace i videli kakva je situacija u tom delu Beograda.

Velike gužve bile su i ovog ponedeljka, a cena jaja iznenadila.

Kako za Mondo kaže starica, koja tvrdi da prodaje domaća jaja od živine koju uzgaja u svom dvorištu i ne hrani je koncentratima, novac koji potražuje je formiran u skladu sa ulaganjem u njene kokoške i guske.

“Ja svoju perad hranim isključivo zrnevljem i puštene su da na suncu same šetaju po bašti i kljucaju bubice i sve ostalo što je dobro za njih. One žive jedan slobodan život van kaveza, kako žive zatočene druge kokoške i guske. Jaja koja daju su zdrava i to možete da zaključite samim pogledom na intenzitet žute boje žumanceta”, kaže ova vredna starica, koja na Zemunskoj pijaci prodaje već godinama.

Foto: Youtube / SOS Kuhinja/Kitchen

Cena varira

Prethodne nedelje (od 8. do 14. aprila) cena je varirala u zavisnosti od veličine i lokacije maloprodaje, pokazuju podaci Insituta za primenu nauke u poljoprivredi.

U skladu sa gore navedenim, cena jajeta je sledeća:

– Za komand guščijeg jajeta potrebno je izdvojiti 200 dinara,

– Bela i bež kokošja jaja su 30 dinara po komadu.

Malo dalje, od tezge pomenute prodavačice, kokošja jaja se mogu naći po ceni od 20 dinara po komadu. Starac i njegova supruga koji prodaju na tezgi rekli su za naše novinare da cena neće ostati ista.

“Cene jaja, koje su trenutno na pijacama će se promeniti već sledeće nedelje uoči Uskrsa. Dakle jaja će poskupeti”, rekao je starac.

Kakva je situacija u marketima?

Kada su u pitanju cene jaja u prodavnicama situacija je sledeća.

Pakovanje od 10 komada iznosi od 150 do 235 dinara, dok je karton sa 30 komada u trgovinskim lancima od 450 dinara.

Cene u gradovima Srbije

Najjeftinija jaja S kategorije mogla su se naći po ceni od 15 dinara za komad u Smederevu i Čačku, ali je cena iste robe išla i do 35 dinara u Šapcu.

Cena jaja S veličine na Kalenić pijaci prethodne nedelje iznosila je 20 dinara (isto kao na pijacama u Zaječaru ili Leskovcu), a u Loznici je bila 22 dinara.

U Kraljevu, Nišu, Pirotu i Vranju, ista jaja koštala su 17 dinara po komadu, dok su u Pančevu, Somboru i Zrenjaninu mogla da se nađu za 18 dinara.

Espreso / Mondo/

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti