Претрага
Претрага
Close this search box.

Gruhonjićeva “sloboda govora”: Alat za širenje mržnje i diskriminacije

Foto: Facebook printscreen
Nastup nabijen mržnjom protiv Srbije i svega što je srpsko, profesora Dinka Gruhonjića na Rebedu festivalu u Dubrovniku, izazvao je burne reakcije, podigao veliku prašinu, a javnost već danima analizira njegove provokativne izjave.

I dok se danima razgovara o Dinkovom, sa osmehom i divljenjem izgovorenim imenom imenjaka Šakića, ispod radara su se provukla Dinkova mržnjom nabijena izlaganja o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Ratku Mladiću i mladima u Srbiji.

Ko god da je pogledao ceo nastup Dinka na festivalu u Dubrovniku, kao i njegovih sagovornika, Zorana Kesića i Dragana Bursaća, shvatio je da pored Ratka Mladića, njima najviše smeta SPC i država Srbija.

Ali da krenemo od početka Dinkovo izlaganje.

Počeo je rečenicom: “Lako je vama svima. Ja dolazim, dakle iz Vojvodine. Mi smo jedini ostali sa Srbijom ni krivi ni dužni. Tako da se ja osećam ovde kao višestruka manjina. Ja sam auto, autošovinista.”

I dok se zagrevao za napade na SPC osvrnuo se i na generala Ratka Mladića: “Mi imamo naše gerilske trupe koje dejstvuju po tim grafitima Ratko Mladić i onda su razmišljali kako da ih upropaste, pa je sad sve više grafita, gde na fasadama piše Sraćko Mladić.”

Dinko odlazi i korak dalje pa za Vojvodinu kaže da je doživela demografsku katastrofu, jer su se u nju doselili ljudi iz Republike Srpske. Da apsurd bude veći i sam Dinko je odatle došao u Vojvodinu, jer je rođen i odrastao u Banja Luci.

Početak uvreda izrečenih prema SPC počinje pričom o arhitekturi crkava. Upotrebljava izraz da je Vojvodina “potpuno srbizovana”, da se crkve prave u vizantijsko-raškom stilu, a ne u baroknom, što je po njegovim rečima “zapišavanje teritorije”. Na opasku hrvatskog novinara o organizovanju izbora za “najružniju crkvu” u Novom Sadu, Gruhonjić je izrazio svoje mišljenje o crkvi na Telepu, nazivajući je “monumentalno odvratnom” uz opasku da “Telepu stoji kao piletu sise”Čak je išao i korak dalje predlažući transformaciju crkava u pabove i dodatne stejdževe za festival EXIT.

Kako je vreme odmicalo Dinkov govor (mržnje) nije gubio na žaru. Jedna za drugom se nizala uvreda na račun Srba i Srbije, i u tom zanosu došao je na red glavni Dinkov neprijatelj, Srpska Pravoslavna Crkva: “Jako je veliki uticaj crkve, pošto u Novom Sadu stoluje vladika, kojeg mi zovemo Saruman kao iz Gospodara Prstenova, njegovo ime je Irinej Bulović. On je jedini preživeli od četvorice jahača apokalipse u SPC. To su bila ova trojica čije ime počinje na A, Amfilohije, Atanasije i Artemije… Srpska Pravoslavna Crkva je veoma prisutna u Vojvodini i ona je taj generator…” rekao je Dinko.

Otvoreno vređanje SPC, hvaljenje “gerilskih” akcija napada na grafite Ratka Mladića nije bilo dovoljno, već je profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prešao i na opisivanje studenata kojima predaje: “Mladi su govna” izgovorio je Dunko, citirajući Đorđa Čvarkova iz humorističke serije “Državni posao” i nastavio da obrazlaže svoje reči: “Možemo i objasniti zašto su mladi govna, zato što su mladi, a s druge strane možemo im pomoći da budu bolji u smislu otpora prema tom nacionalizmu. U svakoj generaciji studenata kojima predajem, to je prosto antropološki i biološki normalno, ima jedna manjina izvanrednih studenata, imate manjinu bitangi, ostalo su mediokriteti.”

Dinko je u svom govoru na festivalu u Hrvatskoj, sasvim lagodno, bez zadrške ocrnio sve što je srpsko, i pokušao da se dodvori i dobije dodatne poene kod organizatora. Nije, doduše, očekivao da će njegovo promišljanje i sloboda u govoru izazvati toliki otpor kod građana Srbije.

Šteta što profesor Dinko toliko mrzi sve što je srpsko. Da je hteo, mogao je nešto da nauči iz starih poslovica ‘‘Kako seješ, tako ćeš i da žanješ” i “Ko sa đavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju”.

vojvodinauzivo

Tagovi:

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Jelica Cvejić Nikolić
25.03.2024 17:01

Za čoveka visokog obrazovanja,Srbina, izjave su sramne i ispod svakog nivoa. Ne znam šta traži u Srbiji,kada mu je tako mrska.

Gost
lola
25.03.2024 18:19

Jelice, zasto citate ovakvo djubre od tekstova na Snsuzivo portalu? Aj sto ih citate, al sto im verujete?! Pa ovo je obicno djubre!

Gost
SNS Uzivo
25.03.2024 19:07
Odgovori  lola

Prava je steta sto nemaju pisano izdanje, pa kad podjem u zahod, opalac! 🙂

Last edited 25 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
NS
25.03.2024 23:05
Odgovori  lola

Pa sad, bilo bi logičnije da se pitate kako neko izgovara ovakvo đubre, a ne zašto se objavljuje

Gost
Milan 62
25.03.2024 19:59

Nije nista reko lose ali je problem sto ovde novinari izmisljaju I izvrcu reci u ovoj drzavi kao da samo srbi zive ostali ne postoje da ne uporedjujem sa onim sto je zeleo plavu boju tako se I ovde to radi od politicara do kriminalaca oni pale vatru I stvaraju mrznju medju narodima u srbiji a mogu reci I u hrvatskoj ne zaostaju pojedini politicara

Last edited 25 Dana Ranije by Milan 62
Gost
Vukailo
25.03.2024 22:41

Kakvog Srbina?

Gost
NS
25.03.2024 23:03

Pa otkuda vam to da je Srbin?

Gost
M
26.03.2024 07:05

Ako Dinko Šakić ima pravo na svoje mišljenje i slobodu govora onda po istom aršinu imam i ja gotovo isto pravo slobode govora i mišljenja pa da ga oslovljavam sa ustašom!!!

Gost
SNS Uzivo
26.03.2024 08:23
Odgovori  M

Bravo, kako ste dosli do tog misljenja? 🙂

Last edited 25 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
M
26.03.2024 08:56
Odgovori  SNS Uzivo

Vrlo lako,dedukcijom.Šakić se koristi govorom mržnje,ispoljava otvorenu mržnju i netrpeljivost ka svem srpskom,stavovi su mu isključivi,ekstremno radikalni,fašistički,prema tome on je fašista iz roda svog naroda -USTAŠA !!! Prvi put kad ga sretnem na ulici ( mali je ovo grad) “pozdraviću ga” sa ustašo,za dom spreman !

Gost
Vukailo
26.03.2024 08:51

Ne kažem da je lako ali nije nemoguće svaki dinkove argument lepo proveriti. Dinko se u najnovijoj ispovesti hvali deda stricem Osmanom Gruhonjićem većnikom zavnobiha. Eto da sam novinar koji želi napokon ovog primitivci staviti na mesto koje mu pripada proverio bih stepen srodstvu sa Osmanom kao i stepen srodstva sa ustaškim nadstojnikomkom Vlaseničkog kotara Abdulahom Gruhonjićem. To neće presudno uticati na rad suda i komisije ali bi široj javnosti možda bilo jasnije odakle seže ustašluk Dinka Gruhonjića. Mi kao građani nemamo potrebne alate da utvrdimo te proste činjenice, niti se naš glas može daleko čuti. Društvena odgovornost novinara je… Učitaj još »

Povezane vesti