Претрага
Претрага
Close this search box.

Grujičić: Broj obolelih od velikog kašlja veći nego ranije, ali ne bih rekla da je to epidemija

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je danas da u Srbiji nema epidemije velikog kašlja, ali da je broj obolelih znatno veći nego ranije.

-Ako vam je 900 i nešto obolelih za godinu dana epidemija, ja ne bih rekla da jeste, ali jeste u mnogo većem broju nego što je to bilo ranije – istakla je Grujičić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat “EU za zdravstveni sistem Srbije”.

Kako je navela, postoje dve vrste objašnjenja za rast broja obolelih – mrtva i živa vakcina.

-Živa vakcina, koju smo primali mi koji imamo više od 60 godina, je izgleda prema nekim analizama SZO bila efikasnija, odnosno duže vremena je štitila – kazala je ministarka.

Grujičić je ocenila da su ugrožena kategorija deca, kao i da kod odraslih može da se pojavi teška klinička slika, ali mnogo ređe.

-U situaciji kada se već pojavio veliki kašalj, moj savet roditeljima i svima koji su u kontaktu sa decom je da se ne prave velike fešte povodom rođenja deteta, dok dete malo ne ojača, napuni tri meseca, dobije vakcinu i bude zaštićeno – rekla je Grujičić i dodala da to objašnjava smrt pet beba, koje su imale dva meseca i nisu mogle da prime vakcine.

Kurir.rs / Beta

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti