Претрага
Претрага
Close this search box.

Grujičić:Uz pomoć “Čuvam te”, svaku prijavu nasilja možemo da ispratimo do kraja

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je danas da je nacionalna platforma za prevenciju nasilja koje uključuje decu “Čuvam te” sjajna stvar i da omogućava da se svaka prijava nasilja isprati do kraja. Kako je istakla na okruglom stolu u Palati Srbija u Beogradu, posvećenom koordinaciji civilnog i državnog sektora na temu prevencije i zaštite dece od nasilja, platforma “Čuvam te” omogućava prijavu nasilja bez javnog odavanja ličnih podataka.

“Želim da kažem svim građanima da mogu da ostanu potpuno anonimni. Počevši od prve prijave, kada prijavljuju neko nasilje, tačno se vidi da li želite ili ne želite da budete anonimni. Ono što je najvažnije jeste da dobijate broj po kome možete da pratite šta se desilo sa vašom prijavom. Ono što je takođe važno, posebno kada je zdravstvo u pitanju, to je da je povezano oko 190 zdravstvenih ustanova. Za sada će to biti odgovorni ljudi koji će na osnovu izveštaja lekara popunjavati platformu”, istakla je Grujičić. Ministarka je rekla da treba raditi na tome da se svaki oblik nasilja i sve ono što je sumnjivo – prijavi. “Bolje je da postoji više negativnih prijava za koje će se ispostaviti da se nije desilo ništa strašno, nego da se nešto propusti i da izgubimo mladog čoveka ili devojku zato što je vršeno nasilje nad njima – bilo porodično, bilo vršnjačko – a da nismo mogli da im pomognemo”, izjavila je Grujičić. Prema njenim rečima, u okviru platforme završeno je više od 150.000 obuka o tome kako da se prijavi nasilje.

Kako kaže, obuku je završio i veliki broj dece. “Ja molim i roditelje i nastavnike i drugare i škole, ako primetite da se vaš drugar povlači, ako menja ponašanje, ako nije više isti – morate ga pitati šta mu je. On ima pravo da bude i bolestan, ali ima pravo da bude i neraspoložen zato što je na neki način ponižen”, navela je Grujičić. Pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Biljana Marić rekla je da platforma ima dva dela – prvi, preventivno-edukativni deo, gde postoje obuke za decu, roditelje i nastavnike i drugi, koji se odnosi na prijavu nasilja nad decom. “Istakla bih i dodatno tehničko rešenje, a to je mobilna aplikacija ‘Čuvam te’, koja omogućava deci da na samo jedan klik na mobilnom telefonu roditelju ili nekom drugom stigne poruka o lokaciji sa koordinatama gde se dete nalazi”, navela je Marić. Na platformi “Čuvam te”, kako je navela, trenutno ima oko 70.000 registrovanih korisnika.

tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага