Ne dozvolite hladnijem oktobarskom vremenu da vas spreči u nameri da nastavite sa putovanjima, već dozvolite jesenjim mirisima da vas odvedu u novo putešestvije po Srbiji.

Đavolja varoš

Ovaj spomenik prirode kada obuče jesenje odelo od požutelog lišća, vlažne zemlje, crvene izvorske vode, rudarskih okna i drvenih stepenica predstavlja fascinantan prizor od kojeg staje dah. Na 30 kilometara od Kuršumlije u selu Đake (što na albanskom znači krv), nalazi se Đavolja varoš okružena šumama planine Radan. Ovo čudo prirode čine dva izuzetno retka prirodna fenomena: prvi su zemljane figure (kule) kojih ima čak 202, a drugi su dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. U blizini ovog lokaliteta možete videti rudarska okna “Saskih rudnika” iz kojih se vadilo gvožđe i zlato u 12. veku, kao i Crkva Svete Petke iz 13. veka. U slučaju kišovitog vremena, možete se odmoriti u nekom od restorana iz obližnje Prolom Banje.

Planina stolovi

Jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke prostire se planina Stolovi, sa koje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka. One su zahvaljujući dubokim dolinama razdelile planinu na duge grebene i kose zbog čega je ona poprimila oblik zvezde. Najviši vrh je Usovica sa 1.375 m nadmorske visine. Na zapadnim obroncima Stolova, odmah iznad Ibra, a nekih 20 kilometara od Kraljeva, nalazi se tvrđava Maglič – podignuta za vreme vladavine kralja Uroša u 13. veku. Izgleda kao zamak iz bajke na vrhu brda, opasan sa tri strane rekom Ibar i obavezno treba da ga posetite.

Resavska pećina

Stara više od 80 miliona godina Resavska pećina, koja se nalazi na 20 kilometara od Despotovca, u sebi krije unikatan pećinski nakit. Iako je duga čak 4,5 km, samo 800 metara je uređeno za turističke posete. Nekada je predstavljala sklonište pastirima i prolaznicima od vremenskih nepogoda i divljih životinja. Njena moć ogleda se u brojnim kupastim i providnim šiljkovima koji vise sa plafona pećine, pećinskim stubovima i drugim ukrasima. Tokom cele godine temperatura iznosi oko sedam stepeni pa je odlična za jednodnevnu posetu. Možete se okrepiti u restoranu u sklopu pećine, ali i posetiti obližnje manastire Ravanicu i Manasiju.

Izvor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments