Prema podacima Agencije za životnu sredinu, od 26 mernih mesta u nacionalnoj mreži, gde se prati prisustvo polena u Srbiji, trenutno je Valjevo među najugroženijim po koncentracijama ambrozije.

Broj čestica polena ambrozije na mernom mestu u Valjevu trenutno je tri puta veći od maksimalno preporučenih vrednosti, što utiče na zdravlje sve više Valjevaca.

Slavoljub Mladenović je među brojnim Valjevcima koji su postali alergični na ambroziju, od njenog pojavljivanja u valjevskom kraju pre dvadesetak godina. Simptomi alergije bili su sve izraženiji.

“Kako su se simptomi povećavali ja sam morao da tražim stručnu pomoć lekara. A počeo sam i sam da se branim od nje, s tim što izbegavam, da kad je najveći udar ambrozije, izlazim napolje. Zatvaram prozore u kući, uzimam obavezno lekove ujutru”, ističe Slavoljub Mladenović.

“Sve starosne dobi su zahvaćene. Mi pozitivne testove nalazimo i kod male dece. Naravno i kod starijih osoba. Dešava se da je neko u poodmaklim godinama došao prvi put sa tegobama i on postavlja pitanje zašto ja to imam kada nikada do sada nisam imao. Pa eto, jednostavno količina polena je u ovim godinama najkritičnija i zato je verovatno ispoljavanje alergijske bolesti u ovom momentu”, ističe alergolog Rada Vilotić Subotić, specijalista interne medicine.

Površine pod ambrozijom se šire, a organizovanih akcija uništavnja nije bilo. U Valjevu se počelo sa merenjem i monitoringom polenskog zagađenja vazduha.

“U Srbiji svaki peti stanovnik ima alergijsku reakciju na ambroziju. To znači da, ako grad Valjevo ima u užem gradskom jezgru oko 60 hiljada stanovnika, imate negde oko 12 hiljada ljudi koji su potencijalno alergični na ambroziju, odnosno mogu da imaju neku od alergijskih manifestacija ambrozije. Grad Valjevo godišnje izdvaja iz svog budžeta oko 3,5 miliona dinara za unistavanje ambrozije sa javnih povrsina”, ističe Zoran Živković, predsednik Saveta za zdravlje Valjeva.

“Ambroziju treba uništavati pre nego što ona počne da cveta i da plodonosi, to je kasno prolećna vrsta i njeni znaci plodonošenja kreću od juna do kraja, imaćemo sad, septembra meseca”, navodi Vesna Janković iz PSSS Valjevo.

Zbog širenja ambrozije, koja izaziva polovinu alergija u Srbiji, neophodno je znatno organizovanije i efikasnije suzbijanje, ističe stručna javnost.

Lekari savetuju obavezno alergolopko testiranje i dijagnostikovanje alergije, i preventivne terapijske mere pre sezone cvetanja ambrozije.

Izvor: RTS

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nebojša
14/09/2019 19:18

Resenje je prosto. Svako pa i drzava mora da u svom dvoristu pokosi ambroziju ili da je iakoreni. Kome se zatekne ne pokoseno placa kaznu 3000 eur odmah. Kako moze u Austriji i Nemackoj da se resi takvim metodama a kod nas ne moze. Pokosio sam svoj travnjak inkosim ga svake nedelje. Pored mene drze amroziju ogromne velicine i pozovem komunalnu da ih opomenu da pokose ambroziju. Odgovor je bio NISMO NADLEZNI. E to je Novi Sad. Koliko Gradsko zelenilonkosibtravnjake kod zgrada i parkove? Dva puta u sezoni maksimalno. Što se onda cudimo?