Poznato je da je najvažnija stavka na savremenim svadbama bogata trpeza i raznovrsna hrana koja će zadovoljiti sva čula, čak i najzahtevnijim gostima.
Venčanja i svadbe su izdašna investicija za sve mladence i njihove porodice, a svako želi da baš njegova bude najlepša i da je dugo pamte i prepričavaju.
Praksa je uglavnom da se na početku posluži predjelo, zatim neka čorba, a onda “nešto konkretno” kao što su različite vrste mesa, pečenje, salate i slično.
Na svadbama tokom prošlog veka stvar je bila malo drugačija, a Fejsbuk stranica “Fragmenti prošlosti” objavila je fotografiju jelovnika sa jedne svadbe iz 1946. godine.
Kao što možemo primetiti, služila se i riba, što nije često na današnjim svadbama, a posebno interesantna kombinacija je kečiga sa majonezom i tartar sosom kao specijalitet. Takođe, služile su se i pite sa jabukama i sirom, što danas ne možemo naći na svadbama.
Ipak, neke stvari se nisu promenile, čak ni posle više od pola veka, pa je tako i dalje glavna zvezda svadbarske trpeze meso, različitih vrsta i različitog načina pripreme.
Pitate se šta je ragu i braon šebrl? Jedna devojka u komentaru je objasnila to ovako:
“To su vam kao dva trokutica od testa ispečenog kao biskvit koji se stavlja kao prilog za supu. Ne pitajte kako znam jer radim u austrijskoj kuhinji. Sva ta jela kod nas potiču iz Austro-ugarskog perioda, baš sam im skoro pričala o tome.”
Mnogi su bili oduševljeni ovakvim menijem, a nekoliko njih je ispod fotografije napisalo: “Ovo je fantastično, ne bih ja tu ništa menjao!”
nsuzivo.rs