Imunizacija i vakcinacija osnovne mere u zaštiti dece

       

Pedijatar sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta doktor Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da su imunizacija i vakcinacija osnovne mere koje je neophodno preduzeti da bi se deca zaštitila od infektivnih bolesti.

Doktor Vladislav Vukomanović , gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao je da borba protiv infektivnih bolesti traje decenijama.

Prema njegovim rečima, imunizacija i vakcinacija su osnovne mere koje je neophodno preduzeti da bi se deca zaštitila od infektivnih bolesti.

Polako prestaju bilo kakve dileme oko toga – da li je vakcinaciju potrebno sprovoditi, kojim redosledom, da li po klandaru vakcinacije, ističe doktor.

“Roditelji se često obraćaju nama, da li ovu ili onu vakcinu da primene ili neku da preskoče. Kalendar vakcinacije je utvrđen, on je zasnovan na svim pozitivnim propisima i medicinskoj praksi tako da nema nikakve dileme da se treba tog kalendara pridržavati”, istakao je Vukomanović.

Počinje i upis prvaka, ministar prosvete je upozorio roditelje da će biti sankcionisani ako ne vakcinišu decu.

Pojedinačna iskustva roditelja i razne priče koje mogu doći do njih, kada je reč o komplikacijama i neželjenim dejstvima pojedinih vakcina koja su sporadična i retka – mogu da dominantno utiču na svest roditelja da je potrebno možda izbeći ili odložiti vakcinaciju, ukazuje Vukomanović.

To je kako kaže Vukomanović, pogrešan pristup.

Prema njegovim rečima, neželjena dejstva su moguća, ali ona su retka i ni u kom slučaju ne mogu da budu odrednica da li dete vakcinisati ili ne.

“Moj savet je kao i savet svih eksperata koji se daleko više bave od mene vakcinacijom je vakcinišite vašu decu”, kaže doktor.

Govoreći o infekcijama, Vukomanović kaže da virusne infekcije zavise od nekoliko faktora, kao što je gustina smeštaja dece.

“Za decu koja idu u kolektiv, roditelji kažu od tada je počelo dete da mi se razboljeva”, rekao je doktor.

Takve vrste infekcije prave neku vrstu tihe imunizacije te dece i ona u kasnijem odrastanju postaju otpornija na te vrste virusnih infekcija, kaže Vukomanović i dodaje da to nije ništa strašno i zabrinjavajuće.

“Ovo borba za racionalnu upotrebu antibiotika. Viruske infekcije se ne tretiraju antibioticima, samo neke komplikacije, upale pluća urinarne infekcije, ali virusna infekcija jednko je ne upotrebi antibiotika, zaključio je doktor Vukomanović.

 

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments