Deset oklopno-izviđačkih vozila pešadije BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije, prvi put je danas izloženo u niškoj kasarni “Mija Stanimirović”.

Pored 10 BRDM2 vozila iz Rusije, koloni je pridodato i jedno staro BRDM vozilo Vojske Srbije. Tokom prikaza biće predstavljeni i tenkovi, kao i zaposedanje položaja “Norama”, samohodnim haubicama.

U skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, dogovorenim između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, u Srbiju je stiglo 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2 u ugovorenom roku i bez bilo kakvih transportnih problema.

Oklopni izviđački automobil BRDM-2 namenjen je za izviđanje u svim uslovima na kopnu i na vodi. Kupola sa naoružanjem je žirostabilisana i omogućava gađanje i iz pokreta.

Oklopljen je sa čeone strane oklopom debljine 14 mm, sa bočne strane oklopom debljine 7 mm i sa podne strane od 8 mm.

Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine 6 mm i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 m.

Na podu vozila postavljen je protivminski tepih čime je poboljšana protivminska zaštita. Naoružan je mitraljezima 14,5 mm KPVT čija je brzina gađanja 600 metaka/min i 7,62 mm PKT sa brzinom gađanja 700 metaka/min.

Sistem za upravljanje vatrom omugućava: Stabilizaciju naoružanja i nišanskih sprava prilikom gadanja, automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave, blokiranje elektroprekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednog otvaranja vatre i dovođenje naoružanja u položaj za popunu.

Foto: mod.gov.rs

Na vozilo je ugrađena jedna trokanalna panoramska stabilisana sprava komandira, koja omogućuje detekciju cilja do 5 km danju i do 3,5 km noću, a raspoznavanje cilja po danu do 2,7 km i nocu do 1,5 km.

Pored nje, ugrađena je i sprava nišandžije, koja je spregnuta sa mitraljezima KPVT 14,5 mm i PKT 7,62 mm.

Pored dve sprave vozilo poseduje i šest televizijskih kamera, koje članovima posade omogućuju osmatranje u vidnom delu dana, za vreme padavina i u sumraku.

Slika se prikazuje u crno-beloj boji na četiri multi-funkcionalna panela. Poseda se sastoji od pet članova, a to su komandir, vozač, nišandžija i dva izviđača. Savladava se vertikalni nagib od 30 stepeni, a bočni 25 stepeni.

Brzina kretanja po asfaltnom putu iznosi 90 do 100 km/h a po zemljanim putevima 40 do 50 km/h.

Radijus kretanja iznosi 1.500 km.

Prikazu će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

Izvor: Tanjug/Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments