Претрага
Претрага
Close this search box.

KAD JE MEDVED IZNENADIO MEŠTANE JUŽNOG BANATA: Nije viđen stotinak godina, a onda se 2018. ušetao u njihov atar

Foto: Pexels

Više od sto godina medvedi nisu viđeni u slobodnoj prirodi u regionu južnog Banata, s obzirom na to da vojvođanska ravnica i njena okolina ne predstavljaju njihovo stanište. Zato je jedino pojavljivanje te divlje zveri u leto 2018. godine izazvalo pravu senzaciju, ali i strah i nevericu.

Radilo se o odraslom mrkom medvedu, koji je najverovatnije došao iz Rumunije. On je prvi put registrovan u opštini Bela Crkva, 15. jula. O tome svedoči i snimak, koji je istog dana objavljen na društvenim mrežama, a na kom se vidi „silna mečka“ – kako je tada opisano – koja trči preko tek pokošenog žita u ataru sela Crvena Crkva.

Zbog činjenice da je najbliže stanište medveda u Rumuniji udaljeno oko 500 kilometara od granice sa Srbijom, pojedini stručnjaci su posumnjali u autentičnost tog snimka. Međutim, samo dva dana kasnije mrki medved je uslikan i kako pokušava da prepliva Dunav između Gaja i Kostolca.

Da li je bila reč o istoj životinji ili ne, tada nije utvrđeno. Tek, spazili su ga alasi, koji su ga svojim povicima toliko uplašili, da se vratio na banatsku stranu i noć proveo u trsci kod sela Dubovac, u opštini Kovin.

Sledeći put je primećen 19. jula dok je prelazio put između vršačkih sela Kuštilj i Vojvodinci, a poslednji put idućeg dana kod sela Sočica, kada je iz pravca doline reke Karaš otišao ka Vršačkim planinama.

Tu mu se izgubio svaki trag, pa se pretpostavlja da se kroz šume vratio u Rumuniju, iako nikome nije jasno kako je i zašto zalutao u ove krajeve.

Da je očigledno došlo do neke pometnje u prirodi, govori i podatak da su u periodu od 10. do 30 jula iste te godine, i u rumunskom i mađarskom delu Panonske nizije tamošnji rendžeri takođe registrovali nesvakidašnje prisustvo mrkih medveda.

novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti