Foto: The Australian

Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara. Mnoge od njih i danas će biti na radnom mestu, kao spona između lekara i pacijenata, ne strahujući za svoj život i u vreme koronavirusa požrtvovano obavljati svoj posao.

Glavna tehničarka Instituta za transfuziju krvi, Tanja Stamatović, zahvalila je svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su u prethodnom periodu vodili veliku borbu na svojim radnim mestima, jer su zajedno bili na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa.

“Naši dobrovoljni davaoci krvi su pravi heroji, ali u ovom prethodnom periodu se pokazalo da su medicinske sestre i zdravstveni tehničari naši veliki heroji”, dodala je Stamatovićeva.

Ukazala je da su medicinske sestre i tehničari stub svakog zdravstvenog sistema.

Iako su redovni davaoci krvi, oni danas neće dati krv jer su mnogo toga učinili u prethodnom  periodu, ali je Stamatovićeva pozvala građane da to učine.

“Pozivamo sve građane da danas daju krv u Institutu za transfuziju krvi i našim mobilnim ekipama”, rekla je Stamatovićeva.

Pozvala je i građane Aranđelovca, Novog Pazara i Valjeva da podrže tu akciju, jer su u tom gradovima mobilne ekipe od 9 do 14 časova.

Na današnji dan rođena je Florens Najtingel, britanska medicinska sestra koja je začetnica modernog sestrinstva kao priznate profesije. Govorila je da jedino znanjem i veštinom može da se doprinese i poboljša zdravlje ljudi.

Medicinskih sestara i tehničara u Srbiji ima oko 65.000.

Vučić čestitao Dan medicinskih sestara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas medicinskim sestrama njihov Dan.

“Beskrajno sam ponosan na naše medicinske sestre, koje rame uz rame sa našim lekarima, svaki dan biju herojske bitke za život i zdravlje naših ljudi”, poručio je Vučić.

“Čestitam Međunarodni dan medicinskih sestara. Hvala vam na svemu”, poručio je predsednik Srbije.

Izvor: RTS/Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments