Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO DA DOBIJETE I DO MILION EVRA PO POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU! Ovo su svi uslovi i SAVETI za dobijanje IPARD sredstava

Foto: elements.envato.com

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 23. februara je raspisalo je poziv za dobijanje IPARD sredstava za izgradnju objekata – hladnjača, skladišta, farmi, kao i nabavku sadnica i podizanje zasada voća, plastenika, staklenika.

U okviru poziva za Meru 1 investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – iz IPARD 3 programa opredeljenih za ovu godinu, poljoprivrednici će moći da dobiju 41 milion evra, a mogućnost prijave za dobijanje ovih sredstava biće otvorena sve do 24.maja.
Kako objašnjava ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, procedura za dobijanje ovih sredstava je masksimalno uprošćena.
“Maksimalno je uprošćeno i pojednostavljeno apliciranje i maksimalno je ubrzan rok u kom administracija treba da odgovori. Ideja nije da se to razvlači godinama, već da se što pre potroši novac. Dobili smo 288 miliona bespovratnih sredstava iz EU, 90 miliona je obezbedila država. Poljoprivrednici imaju na raspolaganju 380 miliona evra i sa onim delom učešća koji oni treba da daju dolazimo do investicije od 600 miliona evra”, objašanjava Tanasković.

Šta obuhvata Mera 1 IPARD 3 programa?

Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u izgradnju objekta, izgradnju objekta sa opremanjem tog objekta, podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg proizvodnog zasada voća, podizanje novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća, kao novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala grožđa. Investiije u nabavku opreme, takođe mogu biti predmet ovog javnog poziva, ali samo u okviru investicije u izgradnju objekata, odnosno investicije u podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada.
Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.
Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 4.809.728.000,39 dinara. Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području, ili je investicija vezana za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

Ko može da konkuriše za ova sredstva?

Za sredstva u okviru IPARD III programa mogu da konkurišu fizička lica, odnosno građani Srbije koji imaju poljoprivredna gazdinstva, zatim preduzetnici, zadruga i pravna lica, kao i mikro, mala i srednja preduzeća koja imaju aktivna poljoprivredna gazdinstva.
Sektori koji su u fokusu su žitarice, uljarice i industrijsko bilje, potom voće i povrće, meso, mleko, jaja, grožđe i riba.
Ono što je zanimljivo jeste da je akcenat dodatne podrške na IPARD III program na osobama mlađim od 40 godina, o čemu je i sama ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković nekoliko puta govorila.
“Poljoprivrednici treba da znaju da mogu da dobiju samo više, nikako manje. Mladi su itekako prepoznati u IPARD-u prilikom bodovanja u smislu posebnog dodatka”, ističe Tanasković.
Svi korisnici moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: Pixabay

Koliko je para moguće dobiti?

Pitanje količine novca koje jedno poljoprivredno gazdinstvo može da dobije jedno od onih koje najviše zanimaju svakog poljoprivrednika koji planira da konkuriše za pomoć-
Prema informacijama o projektu, uz dobru primpremu prilikom konkurisanja za Mere 1 iz IPARD III projekta za poljoprivredu, moguće je ostvariti minimalno 20.000 evra, a maksimalno million evra u okviru jednog javnog poziva i do 2 miliona evra u okviru programskog ciklusa, što je, moglo bi se oceniti, dovoljno dobar razlog za detaljno bavljenje ovom tematikom. Najviši povraćaj koji se može dobiti je 75 odsto prihvatljive vrednosti investicije.

Kako se boduje?

Sistem bodovanja prilikom konkurisanja za bilo koja sredstva iz različitih fondova ume da izazove glavobolju onima koji planiraju da konkurišu, bilo da je u pitanju poljoprivreda ili neki drugi sektor.
Prema sistemu bodovanja u okviru ovog programa, najviše poena moguće je dobiti ukoliko se poljoprivredno gazdinstvo vlasnika koji konkuriše za investiciju nalazi u područijima sa otežanim uslovima rada.
Sledeći kriterijum po kojem se dobija nešto manje poena jesu investicije u skladištenje stajnjaka, tretman i upravljanje otpadnim vodama. U istom bodovnom nivou jesu i investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Ukoliko ste sertifikovani u organskoj proizvodnji, ili ste već korisnik Mere 4, ali i ukoliko imate završenu srednju ili višu školu, ili fakultet iz oblasti poljoprivrede ili veterine, takođe ćete dobiti određeni broj poenta koji će vas potencijalno odvesti do investicija uz pomoć kojih ćete unaprediti svoje poljoprivredno gazdinstvo.
Ako ste fizičko lice, mlađe od 40 godina, ili sarađujete sa naučno-istraživačkim organizacijama akreditovanim u Srbiji, ili ako se investicija se odnosi na izgradnju objekta takođe ste bliži dobijanju sredstva iz IPARD fondova.
Na kraju, poene je moguće dobiti i ako podnosilac zahteva još uvek nije registrovan kao primalac IPARD podrške ili ako je ženskog pola.

U čemu je prednost IPARD fonda u odnosu na druge podsticaje u poljoprivredi?

Ovaj sveukupno izdašni fond koji će pomoći poljoprivrednicima da unaprede svoja gazdinstva ima višestruke prednosti.

Pre svega, poljoprivrednicima pruža finansijsku podršku za investicije u modernizaciju i unapređenje njihovih gazdinstava, što može rezultirati povećanjem produktivnosti i konkurentnosti na tržištu. Takođe, program podstiče razvoj domaće agroindustrije i otvara nove mogućnosti za plasman proizvoda na domaćem i stranom tržištu, ali i doprinosi podsticanju ekonomske aktivnosti.

Osim toga, jedna od najbitnijih prednosti IPARD programa jeste: pravna sigurnost. Naime, kod drugih mera subvencionisanja investitor sopstvenim sredstvima realizuje investiciju pa onda aplicira za povraćaj dela troškova. Ovde nema ikakvih garancija da će zahtev biti uspešan i da će se uopšte dobiti deo uloženog novca nazad.

Kod IPARD programa stvari funkcionišu tako što investitor prvo aplicira, pa onda tek nakon odobravanja projekta od strane IPARD agencije kreće sa realizujom investicije. Ovo donosi visok nivo pravne sigurnosti da će biti izvršen povraćaj dela investicije jer se od države dobije “papir” – rešenje o odobravanju projekta za IPARD podsticaj. Ovim rešenjem se investitoru garantuje povraćaj većeg dela uloženih sredstava. Od javnih poziva u 2021. godini, investitor u trenutku odobrenja IPARD podsticaja ne dobija “samo papir” već ima mogućnost da avansno (pre početka realizacije investicije) dobije i do 50 odsto zatražene subvencije.

Foto: Pexels

Savet za poljoprivrednike koji konkurišu

IPARD projekti važe za složenije, budući da da podrazumevaju izradu poslovnog plana, sprovođenje procedure prikupljanja ponuda dobavljača i izvođača radova, kao i građevinske dozvole ako je o izgradnji objekata reč, stoga je neophodno na vreme krenuti sa pripremama.

Ipak, poljoprivrednici ne treba da strahuju od ove procedure, savetuju iz Uprave za agrarna plaćanja. Kako ističu, potrebno je dobro se informisati o uslovima, pametno odabrati formu podrške i do detalja, dugoročno isplanirati svoju investiciju.

„IPARD program se sprovodi u skladu sa jasno definisanim uslovima i uspostavljenim procedurama koje su odobrene od strane EK, kao i u skladu sa zakonskim regulativama naše zemlje. Na prvi pogled ta pravila deluju strogo, ali su transparentna, jasna i što je najvažnije predvidljiva. Naši poljoprivrednici ne treba da strahuju od toga – neka se dobro informišu o uslovima, pametno odabru formu podrške i do detalja, dugoročno isplaniraju svoju investiciju. Uprava za agrarna plaćanja im stoji na raspolaganju za sve informacije. Takođe, za podršku se mogu obratiti poljoprivrednim stručnim službama“.

Prema njihovim rešima, Ministartvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva iz IPARD fonda dospela do krajnjih korisnika i kako se postigao cilj i svrha IPARD programa.

„To je podrška podrška poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i stanovništvu ruralnih područja u Republici Srbiji, da postepeno povećavaju svoje kapacitete i potencijale, ali i modernizuju i unaprede produktivnost sektora poljoprivredne proizvodnje i prerade“.

Podsetimo, naprednom periodu poljoprivrednike očekuju i Mere 3, 7 i 1 koje će obuhvattati drugačiji tip pomoći za gazdinstva.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti