Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO NASTAJE KILA I KOJI SU SIMPTOMI? Doktor Nešković otkrio sve o najčešćoj OPERACIJI na koju Srbi moraju da idu

Foto: Pixabay

Kako nastaje kila, koji simptomi i da li se ona može povući sama od sebe ili čekanje dovodi do pogoršanja, gostujući na Prva TV objasnio je specijalista opšte hirurgije dr Branimir Nešković.

“U suštini, kila je srski kolovijalni naziv. Znači protruzija ili prolaz, odn. prolaz sadržaja trbušne dublje kroz defekt u trbušnom zidu. Po tome se razlikuju vrste kila. Najčešće su preponske kile koje su češće kod muškaraca nego kod žena. Predstavljaju 70 odsto svih kila koje mi hirirški rešavamo. To je najčešći operativni zahvat, ne samo u Srbiji nego i u svetu. Otprilike, 750.000 takvih operacija se uradi u Americi. Na VMA je negde oko 600 godišnje”, objasnio je dr Nešković.

Kila može da bude urođena ili stečena. Ne postoji tačan razlog šta je uzrok nastanka.

“To je jedna slabost trbušnog zida koji vremenom napreduje i nastaje defekt u trbušnom zidu. Kod nekih dolazi zbog poremećaja kolagena. Suštiniski je taj problem nastao kada je nastao i Homo erektus, tačnije kada je on ustao. Naš uspravan hod ima određene mane i iz tih razloga takođe nastaju kile”, objasnio je dokto i dodao da kila može da nastane i u trudnoći ili kod hroničnog kašlja.

Takođe, doktor ističe da i genetika ima ulogu u nastanku hernije (kile). Može da se nasledi po muškoj liniji, na primer, ako je otac imao kilu, najverovatnije može da je ima i sin. Ali, naravno, to nije uvek to slučaj.

Koji su simptomi?

“Simptomatske hernije koje nisu u starijem dobu (preko 70-80 godina), ne treba operisati. Što se tiče opracija postoji nekoliko različitih hirurgija, od one otvorene do laparoskopske”, ističe dr Nešović i dodaje da je bol jako bitan i kada se on javlja? Tada treba reagovati.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti