Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO PLATITI POREZ NA IMOVINU? Mnogima nije stiglo rešenje, a rok ističe za nedelju dana

Foto: elements.envato.com

Rok za plaćanje poreza na imovinu za drugi kvartal 2024. godine za fizička, pravna lica i preduzetnike ističe 15. maja, a na adrese mnogih građana još uvek nisu stigla rešenja sa podacima o tome koliko taj porez iznosi.

Prema Zakonu o porezima na imovinu, plaćanje te vrste poreza je zakonska obaveza svih građana koji na svoje ime imaju upisanu nekretninu ili zemlju, a visina godišnjeg poreza zavisi od veličine imanja i iznosa stope poreza na imovinu koju određuje svaka lokalna samouprava u Srbiji.

Kada se plaća porez i kolika je kazna?

Porez se plaća u četiri rate, od kojih je prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata koja se plaća do 14. novembra. Kamata za kašnjenje je 16,5 odsto, a osim zatezne kamete, poreski obveznici ogu da budu i prekršajno kažnjeni za neplaćanje svojih obaveza. Sankcija za taj prekršaj je 5.000 dinara za fizička lica.

Da li će vlasnici kuća i stanova zbog neažurnosti sistema snositi posledice, i da li će plaćati kamatu ako porez ne uplate i bez rešenja?

“Kamata se obračunava na godišnjem nivou, ali je zakonska obaveza svakog obveznika da porez na imovinu plaća kvartalno. Ako nije dobio rešenje o ovoj godini, onda je dužan da poresku obavezu izmiri na bazi prošlogodišnjeg zaduženja, odnosno treba kvartalno da uplati jednu četvrtinu ukupnog godišnjeg zaduženja iz prethodne godine. Ukoliko ne plati deo poreza na vreme, zaračunaće mu se srazmerni deo kamate za 2024. godinu, u ovom slučaju od 15. maja do kada je potrebno platiti ratu”, objasnio je za “Politiku” Đerđ Pap, poreski stručnjak.

Pojedine lokalne poreske uprave nisu poslale rešenje, a razlog je to što još uvek nbisu završile razrez poreza.

“To nije neuobičajena praksa”, rekao je Pap.

Poreski obveznici koji putem reprograma izmiruju zaostala dugovaranja, takođe treba da do 15. maja uplate označene rate, jer će im nakon isteka zakonskog roka za uplatu akontaciju takođe biti obračunata kamata.

Foto: elements.envato.com

Kako se meri cena kvadrata za porez?

Prema Zakonu o porezima na imovinu, prosečnu cenu kvadrata stana ili kuće, po zonama, na teritoriji opštine, utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave aktom nadležnog organa, na osnovu cena ostvarenih u prometu uz naknadu.

obračun ulaze cene prodatih nekretnina tokom 12 meseci, ali ne od januara do decembra, već od 1. oktobra prošle, do 30. septembra tekuće godine. Konkretno, kada je reč o porezu za 2024. godinu gledaju se cene iz kupoprodajnih ugovora kuća, stanova i zemljišta od 1. oktobra 2022. do 30. septembra 2023. godine. Prosečne cene objavljuju se do kraja novembra 2023. i važe za obračun poreza za 2024. godinu. Ako izostane objava ovakve odluke, važe cene iz odluke opštine i grada za godinu pre.

U Beogradu i Novom Sadu, osnovica za obračun poreza na imovinu ove godine nije uvećana, u slučaju Beograda, građani ne bi trebalo za ovu hodinu da dobiju zaračunat ni dinar više. Poreska osnovica za obračun poreza na imovinu za preduzeća u 2024. godini je knjigovodstvena vrednost nepokretnosti na dan 31. decembra 2023. godine.

Kako se računa kamata?

kamata u praksi izgleda ovako – ako poreski obveznik odluči da ne plaća porez na imovinu po kvartalu, u iznosu od oko 1.625 dinara za stan od 50 kvadrata u Beogradu, ukupna godišnja kamata iznosiće mu oko 980 dinara na ime neplaćenog poreskog duga za imovinu od oko 6.500 dinara.

S druge strane, Kragujevčani, stanovnici četvrtog po veličini grada u Srbiji, u ovoj godini plaćaju od devet do 15 odsto veći porez za imovinu, pa tako za stanove u prvoj zoni obaveza na godišnjem nivou u 2023. iznosila je 6.761 dinar, a u 2024. godini je 7.642 dinara.

Politika/MONDO

Tagovi:

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dora
08.05.2024 13:23

Gde je tu zdrav razum.Gradjani treba na vreme da izvrše plaćanje a gospoda iz poreske nemoraju na vreme da pošalju racune.

Gost
Nele
08.05.2024 14:36
Odgovori  Dora

Svi smo mi demokratski jednaki, samo su neki malo više “jednaki” od drugih…….

Gost
Slobodan
09.05.2024 09:11
Odgovori  Dora

Nisu normalni. Kasne ili namerno ili su nesposobni posto su preko veze dobili drzavni posao.

Gost
Ww
08.05.2024 17:54

Porez na imovinu je besmislen, platili smo porez kada smo imovinu kupili. Sve preko toga je otimačina države. Jer može im se.

Gost
Sirmium legionar
13.05.2024 09:11
Odgovori  Ww

ajde molim te nismo mi dubai,probaj u americi da ne plaćaš porez pa te čeka san kventim minimum 15 godina.Zato taj zapad i funkiniše pdv održava sve.

Gost
dr
10.05.2024 08:05

poreski lupezi

Gost
Zvezdara
10.05.2024 08:06

Dve godine mi nisu poslali ni jednu uplatnicu za placanje poreza na nekretninu.Svaka tri mes.idem u poresku na Zvezdari da mi daju uplatnicu za Taj kvartal,koliki je to kretenizam nemam vise reci.

Povezane vesti