Претрага
Претрага
Close this search box.

KAZNE PLJUŠTE PO CELOJ SRBIJI! Vozači se ne pridržavaju pravila i rizikuju odlazak u zatvor!

Foto: Instagram/MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u prva četiri dana kontrole vozača električnih trotineta u Srbiji otkrili su ukupno 87 prekršaja.

Od navedenog broja vozača, 34 nije nosilo zaštitnu biciklističku kacigu, dok 30 nije imalo identifikacionu nalepnicu na električnom trotinetu. Takođe, 18 vozača električnih trotineta nije nosilo reflektujući prsluk na putu, dvoje je prevozilo druga lica navedenim vozilom, dok se dvoje vozača kretalo putem iako je bila dostupna biciklistička staza.

Prekršajna prijava podneta je i protiv vozača električnog trotineta koji je upravljao sa 0,66 promila alkohola u organizmu. Od ukupnog broja prekršaja, najveći broj učinjen je na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd (23), zatim u Jagodini (10), u Valjevu (8), u Subotici i Šapcu po šest vozača, dok je u Novom Sadu, Požarevcu i Smederevu po pet vozača električnih trotineta učinilo prekršaj. Po četiri vozača učinili su prekršaje na teritoriji Policijske uprave u Kikindi i Novom Pazaru, po tri vozača na teritoriji PU Vranje i Sremska Mitrovica, po dvoje vozača u Kragujevcu i Pirotu, a jedan vozač na teritoriji Policijske uprave u Kruševcu.

Podsećamo, u saobraćaju mogu učestvovati isključivo električni trotineti koji imaju postavljenu identifikacionu nalepnicu, a vozači ovih vozila moraju da nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu. Pripadnici saobraćajne policije apeluju na roditelje da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju lakim električnim vozilom.

Uz izmene zakona idu i kazne

Ko od danas nema nalepnicu, to će ga koštati 10.000 dinara.

Kazna za vožnju preko 10 kilometara na sat na pešačko-biciklističkoj stazi biti kažnjiva sa 3.000 dinara a vožnja sa slušalicama na oba uha takođe 3.000 dinara.

Vožnja dva ili više lica na trotinetu koštaće nesavesnog vozača 5.000 dinara, vožnja trotoarom i drugim nedozvoljenim površinama – 10.000 dinara a vožnja bez osvetljenja ili svetloodbojnog prsluka – 10.000 dinara, vožnja po auto-putu ili motoputu kazna je 100.000 dinara a može se izreći i zatvorska kazna.

MONDO

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vesna
20.06.2024 18:37

Prošetajte Telepom i Adicama predveče da se uverite kako voze neosvetljene biciklove, električne motore, takođe neosvetljene i trotinete bez kacige i prsluka, a sumnjam i da su registrovani.

Povezane vesti

Претрага