Претрага
Претрага
Close this search box.

Kažnjivo ili ne? Evo koliko su obavezne zimske gume i kako na to gleda policija, a kako osiguravajuće kuće

Foto: Pixabay/robineero
Svima je poznato da su od 1. novembra obavezne zimske gume na svim automobilima, međutim, kod nekih vozača postoji zabuna o tome koliko je, i da li je, kažnjivo neposedovanje zimskih pneumatika.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima predviđa obavezu posedovanja zimske opreme od 1. novembra do 1. aprila.

To važi samo ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led i poledica.

„Pravilnik obavezuje građane da imaju zimske gume samo u navedenim uslovima i policijski službenici ne mogu da kažnjavaju građane ukoliko je kolovoz suv“, rekao je za naš portal Boban Pavlović, predsednik udruženja policajaca i građana „Bezbedna zajednica“, koji nam je dalje pojasnio situaciju.

„Osim zimskih, građani mogu da koriste i pneumatike sa oznakom M+S, za njih nema nikakve prekršajne odgovornosti“, podseća Boban.

Kazna za neposedovanje zimske opreme po pomenutim uslovima je 5.000 dinara, možete biti i isključeni iz saobraćaja ako službeno lice proceni da nije bezbedno da nastavite, a ako dođe do saobraćajne nezgode, kazne su od 6 do 18.000 dinara za fizička lica.

o problema po vozače dolazi prilikom udesa, čak i po suvom, a razlog je isplata štete od osiguranja.

„Ukoliko u ovom periodu nemate zimske pneumatike, i desi se neka saobraćajna nezgoda, može doći do poteškoća prilikom naplate materijalne i nematerijalne štete od osiguravajućih društava, pogotovo kada je sneg, led i poledica, ali i kada je suvo, a ovaj je period“, kaže Boban ističući da ja preporuka da svi od 1. novembra imaju zimske pneumatike u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Najbolji razlog za prelazak na zimske gume je bezbednost.

Kada na snežnom putu vozite 50km/č i naglo zakočite, zimske gume će vas zaustaviti za 30 metara, a letnje tek nakon 60 metara „klizanja“.

Iako možda u Srbiji retko dolazi to tolikih padavina snega, važno je pomenuti da su zimski pneumatici najbolji na temperaturama ispod 7 stepeni celzijusa, pa tako njihov sastav daje bolje performanse od letnjih guma čak i kada nije sneg, već je samo hladno.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага