Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze novim koronavirusa ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju.

Odgovarajući na pitanje novinara u Palati Srbija da li su potvrđena nova žarišta u Srbiji, Kisić je rekla da trenutno nema podatke koliko je gradova sa najvećim brojem zaraženih, ali da oni jesu dobar pokazatelj gde bi mere u sprečavanju širenja infekcije trebalo povećati.

“Izvesno je da nijedan grad neće biti pošteđen ove bolesti ako nastavimo ovako da se ponašamo i ako bude tolika cirkulacija i komunikacija u gradovima”, podvukla je Kisić.

Prema ranije objavljivanim podacima, najveća žarišta novim koronavirus su gradovi Beograd, Valjevo i Niš.

Sutra zajednički sastanak kriznih štabova o prevenciji širenja

Krizni štabovi razmotriće sutra, na zajedničkoj sednici, mere jače prevencije širenja koronavirusa, izjavila je danas v.d. direktorka Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Istakla je da je ključ i dalje pre svega u ponašanju građana i poštovanju već propisanih mera.

Kaže da će se narednih dana još intenzivnije raditi testiranje i ispitivanja sa ciljem da se spreči širenje virusa.

“Međutim brojevi neumoljivo pokazuju, gde smo i koliko smo doprineli da se ova bolest širi”, dodala je ona.

“Sutra ćemo u toku dana imatio i zajedničke sastanke kriznih štabova, hoćemo da probamo da nađemo način i vidimo da li postoji mogućnost da još više omogućimo prevenciju ove bolesti. Ali, bez obzira, kakve god budu mere i odluke, ne možemo da uspemo ako svako od nas ne preuzme odgovornost za sprečavanje širenje ove infekcije”, rekla je ona.

Navela je da je do sada preminuo od te bolesti 21 muškarac i sedam žena, kao i da ukupan mortalitet na današnji dan iznosi 2,64 odsto.

Ukupno su 72 osobe na respiratoru: 10 na Infektivnoj klinici KC Srbije, 1 osoba u KC Niš na Infektivnoj klinici, 6 KC Vojvodine, 9 KC Kragujevac, 15 “Mišović”, 9 Klinika za pulmologiju KC Srbije i 12 KC Niš u zgradi stare hirurgije i 10 KC Zemun.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments