Foto: nsuzivo.rs
Ono što je karakteristično za ovu i prethodnu godinu koja je obeležena pandemijom korona virusa a usled celokupne situacije koju je pandemija prouzrokovala, jeste povećana tražnja za određenim profilima u odnosu na raniji period, dok je drastično smanjena potražnja za drugim profilima. Razlika između ponude i tražnje je takođe slabo usklađena.

Na evidenciji nezaposlenih, kako ističu iz Nacionalne službe za zapošljavanje, najduže se zadržavaju ona lica čija su zanimanja na današnjem tržištu rada zastarela, tj. za kojim više ne postoji potreba.

To su brodomonter, kovač, pomoćnik prelca, prelac, pomoćnik daktilografa, daktilograf, upravni tehničar, birotehničar. Do posla teže dolaze i osobe onih obrazovnih profila za koje postoji mnogo veća ponuda kandidata na tržištu rada od tražnje za njima. Takvi su ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, kulturološki tehničari, hemijsko-tehnološki tehničari, mašinski tehničari, pravnici, ekonomisti i drugi profili društveno-humanističkog usmerenja poput istoričara, sociologa, profesora srpskog jezika i književnosti – ističe Đurđina Mačak iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sa druge strane, najvše se traži medicinsko osoblje, laboranti, farmaceuti, negovatelji, higijeničari, kuriri/dostavljači, radnici u hemijskoj industriji. Pored ovih poslova, tokom godine najtraženiji su bili još i kuvari i konobari, građevinski radnici, vozači, operateri u proizvodnji, građevinski inženjeri, mašinski i elektroinženjeri, informatičari, ekonomisti.

KOJI JE NAJPLAĆENIJI PROFIL U SRBIJI?

IT stručnjaci su i dalje najplaćenije zanimanje u Srbiji i jedna od svega dvadesetak profesija koje imaju primanja iznad republičkog proseka. Daleko ispred svih, IT sručnjaci, po zvaničnoj statistici, mesečno primaju 23.000 više od drugoplasiranih, radnika angažovanih na eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa, kojima na račune u proseku leže 144.668 dinara. U vrhu po primanjima i dalje su piloti i kontrolori leta, sa platom od 141.589 dinara, koliko u proseku dobijaju zaposleni u vazdušnom saobraćaju, a isplati se isplati raditi i na načno-istraživačkim projektima gde se mesečno zaradi oko 135.318 dinara.

Prosečna zarada (bruto) u Srbiji, obračunata za jul 2021. godine iznosila je 89 330 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 64 731 dinar.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Max
24/10/2021 12:41

Mogu odmah da kazem da za ove drugoplasirane nije istina. Stalni radni u NIS-u imaju toliko koliko se navodi. Ali 60% radnika NISa rade za 70000din, tako da statistika nije uvek tacna.

Marko
24/10/2021 21:15

Poštari i kuriri u JP Pošta Srbije imaju od 42000 do 46000