Foto: infostud.com

Prema najnovijim istraživanjima portala “Poslovi.infostud” sprovedenog u periodu od januara do mart 2018. godine, a u kojem je učestvovalo 10.157 ispitanika, među najpoželjnijim poslodavcima u Srbiji, vodeće kompanije su Koka-Kola HBC, Telenor i Naftna industrija Srbije.

Učesnici u istraživanju su birali najpoželjnije poslodavca na osnovu svog mišljenja, a naveli šta poslodavca čini atraktivnim, koliku zaradu očekuju, o kakvom tipu kompanije se radi.

Deset najbolje ocenjenih kompanija su: Coca- Cola HBC –Srbija doo Zemun, Telenor d.o.o., NIS A.D. Novi Sad, Nordeus d.o.o Beograd, Microsoft Software d.o.o. Beograd, Philip Morris Services doo Beograd, Telekom Srbija a.d Beograd, EPS JP Beograd, LIDL Srbija KD, Robert Bosch d.o.o Beograd.

Kako se navodi u istraživanju portala Infostud, došlo je do izmena na listi 20 najbolje ocenjenih kompanija u odnosu na 2016. godinu, jer su ove godine među najpoželjnijima dva javna preduzeća, a nema nijedne banke.

Ispitanicima su kod poslodavca najbitniji dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera, što je navelo čak njih 76% , a 2016. godine taj procenat je bio 66%. Na drugom mestu je tretman zaposlenih od strane menadžmenta, dok se visina plate, tj.materijalni razlozi, nalaze na trećem mestu.

Na popularnosti sve više dobijaju privatne kompanije koje su u stranom vlasništvu jer ih je ove godine gotovo polovina ispitanika označilo kao najpoželjnije za rad. Ovo je skok u odnosu na 2016. kada se za njih odlučilo 39% ispitanika. U državnim firmama bi radila oko petina anketiranih, što je pad u odnosu na pre dve godine, kada su one bile prvi izbor za 27% kandidata.

Beleži se i smanjeno interesovanje za rad u privatnim kompanijama u domaćem vlasništu za koje se 2016. odlučilo oko 17%, a ove godine skoro 14% anketiranih.

Pre dve godine prosečna očekivana plata je bila 72 366 RSD, a ove godine željena prosečna zarada iznosi 80 000 RSD.  To je donekle i očekivano, imajući u vidu zvanične podatke, koji takođe beleže rast prosečne neto zarade u državi.

I ove godine žene priželjkuju primetno nižu platu kod najpoželjnijeg poslodavaca, oko 70 000 RSD, u poređenju sa muškarcima čija očekivana plata iznosi oko 88 800 RSD.

Kada se ovi podaci ukrste sa stručnom spremom, kandidati sa završenim postdiplomskim studijama u proseku očekuju platu preko 100 hiljada dinara, dok oni sa osnovnom školom duplo niže, oko 47 hiljada dinara. Ispitanici sa završenom srednjom školom, a koji predstavljaju najveći procenat radno sposobnog stanovništva očekuju zaradu od 58 000 RSD, navodi se u saopštenju Infostuda.

Četiri od pet ispitanika razmišljaju o promeni trenutnog poslodavca, a tek svakom petom to nije na pameti. U odnosu na prethodno istraživanje iz 2016, porastao je broj onih koji žele da menjaju posao, sa 73% na 81%.

Na promenu posla su najspremniji zaposleni koji kod istog poslodavca rade od 5 do 10 godina. Oni koji za istog poslodavca rade manje od godinu dana, najređe razmišljaju o drugom poslu.

Isto tako zaposleni u firmama u državnom vlasništvu u čak 85% slučajeva razmišalju o novom poslu, dok je znatno manje onih iz privatnih kompanija u stranom vlasništvu koji su na ovaj korak spremi oko 65%.

izvor: Infostud

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments