Претрага
Претрага
Close this search box.

KO TREBA DA PLATI KREČENJE ZGRADE, REMONT LIFTA I POPRAVKU KVAROVA – STANAR ILI STANODAVAC? Večita dilema, a evo odgovora!

Foto: elements.envato.com

Stanodavac je dužan da plati troškove poput remonta lifta, krečenje zgrade ili havarije odnosno neplanirani troškovi stambene zajednice su troškovi koje vlasnik nekretnine treba da finansira, a ne stanar koji tu stanuje neko određeno vreme..

Večita dilema među podstanarima je ko plaća popravku bele tehnike u stanu ili bilo kakvu drugu štetu – stanar ili stanodavac.

Agenti za nekretnine su više puta dali odgovor na to pitanje. Dakle ako stanar nije namerno načinio štetu za popravku svih predmeta koji će nakon iseljenja ostati u stanu, zadužen je stanodavac.

Međutim, na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko treba da plati krečenje ulaza zgrade, remont lifta, popravka kvarova…

– Hajde da vas pitam i ovo, čiji je trošak, zakupca ili zakupodavca: 1. Krečenje ulaza zgrade 2. Remont lifta 3. Popravka krova Izvolite… – glasila je objava koja je pokrenula lavinu komentara:


– Pošto mi je naglašeno da kao zakupac (stav svih stanara-vlasnika stanova u zgradi) ne učestvujem u radu zajednice stanara niti utičem na donošenje odluka vezanih za održavanje/investicije ne plaćam ništa osim čišćenja zgrade. Mislim da je to u redu jer ne želim da plaćam nešto na šta nemam pravo odluke – napisao je jedan korisnik, dok je drugi dodao:

– Da, po pravilu, odluke o investicionom održavanju usvajaju se određenim brojem potpisa vlasnika stanova.

Treba znati da ako je reč o kapitalnim investicijama kao što su lift, krov, ulaz, prilaz zgradi, krečenje zgrade ili havarije, odnosno neplanirani troškovi za stambenu zajednicu koju svi plaćaju, onda su to takođe troškovi koje vlasnik nekretnine treba da plati.

Ukoliko se plaća kroz Informatiku, tada je vlasnik stana dužan da umanji mesečnu kiriju za te troškove ili za celokupan iznos, sem ako se ne radi o vrlo velikim troškovima. To su ulaganja koja podižu vrednost vlasniku nekretnine i podstanar nema ništa od toga, odnosno, nije dužan da preuzme te troškove na sebe, objasnili su agenti za nekretnine.

kurir

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti