Ko vozi bez zimskih guma kazna i do 20.000 dinara

       

Svaki vozač koji od 1. novembra pa sve do 1. aprila bude vozio automobil po snegu, ledu ili poledici bez zimskih guma, biće kažnjen od 6.000 do 20.000 dinara, stoji u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju.

Ako pritom još izazove i udes, rizikuje da pored novčane kazne i naknade kompletne štete dobije i do 45 dana zatvora! Da stvar bude gora, ukoliko u tom udesu neko pogine ili bude povređen, počiniocu preti kazna zatvora do 12 godina i nadoknada nematerijalne štete svim oštećenima, što se meri u milionima dinara.

Kako tvrde u Upravi saobraćajne policije, ove zime neće imati nikakve milosti prema neodgovornim vozačima koji voze sa letnjim gumama.

“Vozači su obavezni da u periodu od 1. novembra do 1. aprila kada god je na kolovozu sneg, led ili poledica imaju zimske gume, čija dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetra. Sprovodićemo rigorozne kontrole i svako ko ne bude imao zimske gume dobiće kaznu od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica i od 100.000 do 800.000 dinara za firme. Uz to, ukoliko neko u takvim uslovima izazove saobraćajnu nezgodu, kazna će biti od 10.000 do 40.000 dinara i zatvor do 45 dana. Zbog trenutnih vremenskih prilika, ukoliko na kolovozu nema snega, leda ili poledice, vozači nisu obavezni da imaju zimske gume i neće biti kažnjeni ako voze bez njih”, rekli su u Upravi saobraćajne policije.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objasnio je za Informer koliko vožnja bez zimskih guma može da bude opasna.

“Kada na snegu, ledu ili poledici vozite automobil sa letnjim gumama, vi upravljate tehnički neispravnim vozilom. Razlog za to je što pri nižim temperaturama gume gube dobra svojstva važna za upravljivost i kočenje i lako dolazi do proklizavanja i sudara, u kojima se često izgubi život. Najmanje što može da vam se desi kada ne stavite zimske gume jeste da platite kaznu. Najgori scenario je ako izazovete saobraćajnu nesreću i u njoj neko pogine i bude povređen. Zato apelujem na sve vozače da što pre stave zimske gume bez obzira na vreme”, jasan je Okanović.

 

Izvor: Informer

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments