Претрага
Претрага
Close this search box.

KOLIKA ĆE BITI DNEVNICA ZA BERBU MALINA OVE GODINE? Niko neće da radi ni za 6.000 dinara po danu

Foto: elements.envato.com

Berba maline u Zapadnoj Srbiji počinje za nešto manje od mesec dana. I dok se cena maline još uvek nagađa, dnevnice sezonskih radnika već su poznate.

Aprilski mraz prepolovio je ovogodišnji rod u zapadnoj Srbiji, a ono što je ostalo obraće sezonski radnici za dnevnicu koja neće biti manja od četiri hiljade dinara.

Malinar Radojko Bujošević iz Trešnjevice kod Arilja kaže da će angažovati 40-45 radnika za dnevnicu od 5.000 do 6.000 dinara.

“Nije malo da se plati ni 5.000-6.000 dinara, ali i nema ih. Ne bi me čudilo onda da počnu da dovode Kineze, da počnu i oni da rade, pošto su oni malo brojniji nego mi”, navodi Bujošević.

“Za muškarca je teško da stoji u mestu 10-12 sati, a ženama to ide lakše. Mnogo bolji su berači žene, po meni i lepše rade i sve”, kaže Bujošević.

Foto: Medical News Today

Kolika će cena maline biti ove godine?

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović kaže za Euronews Srbija da svi znaju kolike će biti dnevnice berača, a nisu poznate cene maline.

“Prvo da vidimo da li će imati šta da se bere i koja će biti cena maline. U ovom momentu videli ste da imamo od 50 do 70 odsto manje maline na tržištu cele Srbije, ne samo u Ivanjici. I to je najveći problem”, rekao je Radović.

On smatra da su prošle godine “opljačkani” poljoprivredni proizvođači sa cenom od 200 dinara.

“Nešto realno u ovoj 2024. godini je 400 dinara akontna cena maline sa tendencijom rasta ka gore. Šta to govori tendencija rasta ka gore? Vi kao kupac dođete i kupujete, nemate malinu i morate da platite još više. Znači, neće biti maline u Srbiji, to je problem”, rekao je Radović.

Pre dve godine cena maline se kretala od 500 do 600 dinara, a Radović smatra da je ta cena bila realna, navodeći da je tada maline bilo.

Tvrdi da je realna akontna cena maline ove godine 400 dinara sa tendencijom rasta nagore.

“Možda bude i 2.000 dinara ove godine, zavisi od ponude i potražnje”, rekao je Radović.

On kaže da se mora rešiti problem sa hladnjačarima i da očekuje da će novi ministar poljoprivrede sagledati situaciju i razumeti istinu sa terena.

Espreso / Euronews /

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Boki2
27.05.2024 14:33

Ma ne lupetaj te ko će kupovati te maline za 600-2000din ja sigurno neću odo uz Dunav i berem kupine one prave i to za đ prošle godine žena i ja ubrzali 80 kg ,sok slatko ,a ostalo u zamrzivač milina a tako i šipak ,brali u prirodi osušili samleli milina postali srbende gospoda kuku

Gost
Miki
27.05.2024 15:22

Cena maline zavisi od svetskog tržišta. To znači da zavisi da li je bilo mraza u Ukrajini, Poljskoj i Argentini. Ako je tu bilo mraza cena će biti dobra ako nije cena neće prelaziti 2 evra. To je zbog toga što Ukrajinci beru jagode za 10 evra dan i to beru u Ukrajini i Poljskoj tako da je cena branja u tim zemljama veoma jeftina i zato se njima i isplati da prodaju i po 2 evra kg. Kod nas je skupo branje tako da će se gajenje maline kod nas sve manje isplatiti. Treba na vreme razmišljati o nekoj… Učitaj još »

Gost
Svetozar
28.05.2024 14:09

Meće vam Kinezi brati maline. Za to trebaju sezonci iz šri Lamje, Indije, Afrike.

Povezane vesti