Претрага
Претрага
Close this search box.

Kriminalna prošlost boraca protiv kriminala: DS i LSV uništili 35 preduzeća, dve banke, obogatili se i hapšeni zbog malverzacija

Foto: Preentscreen /RTS prenos

Udruženu novosadsku opoziciju, čiji stub čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Novi DSS, Monarhisti Srbije i SSP, ne povezuje nijedan programski cilj, ali ih neraskidivim vezama spajaju katastrofalni rezultati vladavine u Novom Sadu i Vojvodini.

Tokom 12 godina upravljanja Novim Sadom, i 16 godina neprekidne vladavine u Vojvodini, DS i LSV su, uz podršku sadašnjih i bivših koalicionih partnera, Novi Sad smestili na 11 mesto po razvijenosti, a Vojvodina je bila jedan od najnerazvijenih delova Srbije. Prodali su i unišili 35 novosadskih industrijskih giganata: Pobedu, Jugoalat, Jugodent, Novitet, Novkabel, „Elektroporcelan“, TDP „Zvezda“, „Uzor“, „Novograp“… Uništili su Metals banku, a kasnije i Razvojnu banku Vojvodine, Tesla banku i ispumpali preko sedam milijardi dinara budžetskih para u 112 lažnih pogona novih tenologija.

Pogoni za ispumpavanje budžetskih para

Fond za razvoj novih tehnologija, prema mišljenju pravnih stručnjaka, bio je pogon za ispumpavanje budžetskog novca. Umesto para firme su vraćale najbizarnije vrste robe. Tako su pokrajinske škole za učenike sa smetnjama u razviju dobile kilometre creva za vodu i sifone, vredne 661.303 evra. Vojvođanske učenice su dobijale depilatore, pozorišta antifriz, a institucije za pomoć siromašnima prvoklasna vina. Subvencionisani su novi pogoni za proizvodnju mrtvačkih sanduka, nepostojeće fabrike električnih automobila, a firma sa Devičanskih ostrva je dobila podršku da uništava vojvođanske komarce.

To je bio samo jedan od načina na koji je koalicija DS-LSV praznila gradski i pokrajinski budžet u vreme zajedničke vladavine.

Foto: Media Centar

Nije bilo investicija, ali jeste mahinacija

Stručnjaci i ekonomski analitičari smatraju da DS i LSV za sobom nisu ostavile nijedan važniji infastrukturni objekat, ali su ostali upamćeni po velikom broju rasvetljenih i zataškanih afera. Istraga i sudski procesi vođeni su protiv četiri funkcionera DS-a, Oliver Dulića, Saše Dragina, Borislava Novakovića i Dragoslava Petrovića. I za mnoge Novosađane oni predstavljaju sinonim za malverzacije. A trojica funkcionera LSV-a, koji su ukrali milion evra od privatizacije „Zvezde“ bili su sumnjičeni i osuđivani za pranje para, nezakonite privatizacije i finansijske malverzacije u društvenim preduzećima.

Reforma pravosuđa štit od presuda

Mnogi pravnici tvrde da bi broj sudskih postupaka bio mnogo veći da DS nije 2009.
sprovela reformu pravosuđa, koju je iskoristila za postavljanje sebi lojalnih sudija i tužilaca. Tako su mnoge prijave odbačene, i mnoge malverzacije ostale bez sudskog epiloga.

– Uzmite slučaj Borislava Novakovića. On Borovici prebaci 4,5 miliona evra, u avansu, bez validne bankarske garancije i nijedan od njih ne završi u zatvoru. Novaković se oslobodio tako što je prethodno platio minimalnu kaznu u prekršajnom sudu, a onda se u krivičnom postupku u Specijalnom sudu pozvao na institut Ne bis in idem, koji predviđa da nikom ne može dva puta biti suđeno za isto delo. Dakle, sud nije utvrdio da Novaković nije kriv, nego je pravnom mahinacijom, izbegao krivičnu presudu – kaže novosadski advokat, koji je nekada bio jedan od najpoznatijih sudija krivičara.

Udruženu novosadsku opoziciju, čiji stub čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Novi DSS, Monarhisti Srbije i SSP, ne povezuje nijedan programski cilj, ali ih neraskidivim vezama spajaju katastrofalni rezultati vladavine u Novom Sadu i Vojvodini

Vojvođanske pare u švajcarskoj banci

Pre tri godine, mediji su objavili da je Novakovićev blizak saradnik i desna ruka Bojana Pajtića, Dragoslav Petrović, nekadašnji sekretar u Pokrajinskoj vladi DS-a i LSV-a sakrio dva miliona franaka, na računu Kredi Svis banke u Švajcarskoj. Zbog toga je protiv njega Više javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo istragu. U istoj banci, prema podacima “Zidojče cajtunga”, račun ima i biznismen Miša Banana pravosnažno osuđeni partner Darka Šarića u švercu droge.
Petrović je ostao upamćen i kao predsednik Pokrajinskog fonda za subvencionisanje novih tehnologija, koji je na krajnje sumnjiv način finansirao 112 lažnih pogona novih tehnologija. Mnoga preduzeća su ubrzo po dobijanju novca odlazila u stečaj. Čak je i državni revizor utvrdio je da Vlada APV čak 1,8 milijardi dinara iz budžeta u 2014. potrošila nezakonito i suprotno pravilima. Zanimljivo je da je Petrović dva puta pretučen na ulici, a da počinioci nikada nisu otkriveni.

Ministri u sukobu sa zakonom

Još dva funkcionera DS-a imaju spor sa zakonom. Ortoped Oliver Dulić, nekadašnji potpredsednik Pokrajinskog odbora DS i ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, prvostepeno je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja na 3,5 godine. Apelacioni sud je potom 2018. godine ukinuo presudu kojom je Dulić oglašen krivim da je slovenačkoj firmi Nuba invest nezakonito omogućio da postavlja optičke kablova uz magistralne i regionalne puteve. Da su drastično prekršene sve zakonske procedure tada je konstatovao i Savet za borbu protiv korupcije.

Presudu čeka još jedna perjanica DS-a, Novosađanin Saša Dragin. On je okrivljen da je kao ministar poljoprivrede bio umešan u mahinacije sa subvencijama za veštačko đubrivo, koje su umesto kod malih ratara, završile kod tajkuna bliskih Demokratskoj stranci.
Ivana Marić

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
17.05.2024 21:21

Ka’će više taj 2. jun da prostacki tabloidi prestanu sa zaglupljivanjem debila, kaaad? 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti