Svake godine u vreme praznika isto upozorenje – bacanje petardi može da bude opasna zabava!

Mnogi Novu godinu ne mogu da zamisle bez petardi i vatrometa. Uvoz i prodaja se kontrolišu, pirotehnička sredstva mogu da prodaju samo ovlašćeni prodavci, a kupuju samo punoletni kupci. Međutim, svake godine beležimo desetine povređenih, a gotovo polovina ima manje od 16 godina.

Načelnik plastične hirurgije u dečjoj klinici u Tiršovoj dr Ivan Rakić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da ove godine još nisu imali tu vrstu povreda.

– Ove godine još nismo imali ozbiljnijih povreda, ne da smo imali nešto što je trebalo hirurški zbrinjavati ili decu smeštati u bolnicu. Zanimljivo je da ove godine takvih povreda još uvek nema kad smo ih svake godine do sada imali što pripisujem tome da u vreme pandemije nema šverca tj uvoza tih sredstava koji nemaju atest, koje su sumnjivog porekla, koje mogu da se ponašaju onako kako ne bi trebalo da se ponašaju -, objašnjava Rakić.

 

Upozorava da povrede mogu da budu naizgled male opekotine, ali da može da dođe i do povrede lica, oka, kao i amputacije delova šake.

– Ako se petarda ne koristi kako treba, ako se ostavi da pukne u ruci ili se da malom detetu koje to ne može da baci dešavaju se razne vrste povreda – najčešće teške povrede šake sa amputacijom prstiju, zatim, povrede lica, očiju, usne… Dešavalo se i da drugovi jedno drugom ubace petarde u jakne, pa da nastanu opekotine ili teške, razorne opekotine tkiva, generalno tamo gde petarda eksplodira -, objašnjava Rakić.

Napominje da deca ne treba da koriste petarde, ali da ukoliko to ipak čine, treba da se pridržavaju uputstva za upotrebu.

Nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments