Претрага
Претрага
Close this search box.

LENA (9) PRAVI NAJLEPŠI BUREK U SRBIJI: Iz škole ide pravo u pekaru, kore razvlači kao najveštiji pekar, a pitu smota za 15 minuta! (VIDEO)

Foto: Printscreen Naj Žena

Lena Kljajić iz Obrenovca je dete za primer. Sa samo 9 godina, Lena ume da razvuče kore, zavrti ih iznad glave, nafiluje i poput naiskusnijih pekara napravi pravu, pravcatu savijaču u kojoj svi rado uživamo. Njene malene ruke su svakog dana do lakata u brašnu i masti.

“Zanat” je ispekla u porodičnoj pekari, gledajući tatu kako radi.


“Stavimo mast, stavimo koru, raspljeskamo je i onda bacamo. Tako radimo sa četiri kore, a na četvrtu stavljamo sir”, stručno objašnjava.

Ova neobična devojčica kad dođe iz škole prvo odradi domaće zadatke, pa pravo u pekaru da se neko vreme bavi najukusnijim hobijem. Počela je u petoj godini, a već od šeste porodici je potpuno sama spremala pite.

“Prvo testo spljeskamo, pa je bacimo, savijamo… Filujemo na četvrtu koru”, objašnjava Lena stručno vitlajući testo kroz vazduh. Sve je veštim ručicama spremno očas posla. Ponosno pokazuje tepsiju sa gotovom pitom koju je za nas spremila. Dok nosi u peć da je stavi na pečenje, Lena kaže da najviše voli da jede savijaču sa mesom.

“Sinoć sam pomislila kako mi se jede potkovica sa mesom i ako je bilo gotovih u pekari, sama sam je napravila. Nekako mi je tako najlepše”, veselo čavrlja naša najmlađa pekara.

Lenina majka, Slađana Kljajić kaže da pekarstvo deo porodične tradicije.

Foto: Printscreen Naj Žena

“I moja i porodica mog muža su generacijama u pekarstvu, pa se nekako zanat prenosio sa kolena na koleno. Ipak, iako smo svi u poslu, oduševljeni smo Leninom veštinom i posvećenošću. Prosto, testo je njena ljubav i ništa joj nije teško da nauči, da zamesi, ispeče…”, kaže ponosna mama.

“Uživam u tome kad pravim peciva“, ističe naša mala sagovornica.

Na prvom mestu joj je, kaže, škola. Učenica je trećeg razreda, a ranije je trenirala tekvando. Sad se sprema da upiše školu fudbala, koji je pored pekarstva njena najveća ljubav. Ali kao i svako dete njenog uzrasta druženjem sa vršnjacima ispunjava najveći deo slobodnog vremena.

“Volela bih kad porastem da nastavim porodičnu tradiciju, da se usavršim u pekarstvu i da napravim peciva u kojima će ljudi uživati”, kaže Lena dok spretno stavlja na sto tek ispečenu pitu primamljivog mirisa i fenomenalnog ukusa. Koliko je Lenina sirnica dobra, govori i to da smo kupili i mrvice sa tacne.

Mada, šta god ova vredna devojčica izabere da radi u životu, sigurno će daleko dogurati.

naj.zena/serbian.times

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti