Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da u Srbiji nema mesta za paniku nakon što se u Kini pojavio novi koronavirus, koji se širi i na druge zemlje, ali da će kontrola na našim graničnim prelazima biti pojačana.

Lončar je naveo da je Ministarstvo zdravlja sve vreme na vezi sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, ali da od te organizacije još nisu stigle nikakve bitnije preporuke, poput zabrane putovanja.

Ipak, ministar je apelovao na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio koronavirus čiji su, ukazao je, simptomi povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje.

U Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” kažu da dosadašnja istraživanja nisu pokazala da ova infekcija može da se prenese sa čoveka na čoveka.

“Nisu oboleli zdravstveni radnici koji su učestvovali u lečenju i nezi obolelih, kao ni članovi porodica obolelih osoba. Stoga je SZO procenio da nije potrebno dati bilo kakve preporuke u cilju ograničenja međunarodnih putovanja. “Batut” će i u narednom periodu nastaviti sa praćenjem situacije u Kini, kao i u drugim zemljama u vezi sa pojavom bolesti i održavati stalnu komunikaciju sa SZO. U slučaju bilo kakve promene epidemiološke situacije ili porasta rizika za putnike u međunarodnom saobraćaju, javnost će biti blagovremeno obaveštena”, kažu u “Batutu”.

Izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments