Foto: GE Veluson Club

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas za RTS da će povećanje penzija od 1. januara sledeće godine iznositi 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule, povećanje minimalne cene rada 6,6 odsto, a veće plate biće i u javnom sektoru.

Ističe da će od 1. januara pet odsto povećanje plate dobiti medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja oni će dobiti od 1. aprila.

Mali je potvrdio da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Kako navodi u budžetu za narednu godinu planirana i izdvajanja za kapitalne javne investicije od 330 milijardi dinara  jer se, kako kaže, pokazalo da kada država ulaže u auto-puteve, železnicu, industrijske parkove, mostove, da se na taj način podstiču i privatne investicije.

“Dakle sve te javne investicije podstiču i privatne investicije. Novi auto-putevi sa jedne strane podstiču rast ekonomije, zapošljavaju se ljudi, a sa druge strane podstiču privatne investitore. Mi zato u narednoj godini imamo preko 330 milijardi dinara izdvojenih samo za kapitalne investicije”, objašnjava Mali za RTS.

Na spisku tih investicija nalaze se, navodi Mali, izgradnja Moravskog koridora, auto-put Preljina-Požega.

Ističe da će ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19 iznositi preko 700 milijardi dinara, odnosno preko šest milijardi evra.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments