virus korona

Mera nadzora koja je uvedena od petka u 18 sati nije namenjena samo za tekuće prilike, već se očekuje da se produži i na period praznika, izjavio je danas član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.

“Ova odluka nije važna samo u ovom trenutku već i za sve buduće situacije koje nas čekaju – slave, veselja… Ako uzmemo u obzir da nas je u prvom piku najviše koštao dolazak čak 400.000 ljudi, ova odluka je došla u pravom trenutku”, rekao je Kon za Blic.

Istakao je da je odluka o nadzoru u ovom trenutku izvanredan test kako šta funkcioniše pred Novu godinu.

“Mere nadzora će ostati, nisu smišljene samo za ovu konkretnu situaciju. Možda razmišljamo mnogo meseci unapred, ali tako je bolje”, kaže Kon.

Kako izgleda nadzor?

Ako ostane mera nadzora sve njih će ih dočekati isto upozorenje. A evo šta nakon toga.

Na papiru koji dobija svaki građanin Srbije koji se vraća iz zemlje sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom stoji da je pod nadzorom.

Prvi korak je, kako stoji u dokumentu, da se prijavite na sajt https://www.e-zdravlje.gov.rs u roku od 24 sata od ulaska u zemlju. Na samom sajtu je neophodno da ostavite svoje podatke, LBO i broj zdravstvene knjižice, a nakon toga i da uradite test samoprocene koji je za povratnike, kako se navodi na sajtu e-zdravlje nešto detaljniji od onog za ostale građane.

Dalje, u upozorenju piše da ćete nakon prijavljivanja dobiti potvrdu koju je neophodno da ištampate kako biste imali dokaz da ste se prijavili.

Nadzor se sprovodi u trajanju od 10 dana i, ukoliko ne razvijete nikakav simptom, na istom poratlu je neophodno i da se odjavite kako bi nadzor prestao. Veoma je važno istaći da nadzor ne ograničava slobodu kretanja.

Ipak, napomena postoji za sve one koji imaju neki simptom respiratorne infekcije: temperaturu, kratak dah, otežano disanje, bol u grlu, gubitak čula mirisa i ukusa i drugo, – oni su u obavezi da se jave u kovid ambulantu.

– Svako ko dođe i dođe do pogoršanja njegovog stanja, ako ima temperaturu ili neki drugi vid respiratorne infekcije ima obavezu da se javi u kovid ambulantu radi daljeg ispitivanja – istakao je ranije epidemiolog Predrag Kon.

Za vreme trajanja nadzora, svi su dužni da konstantno pratite svoje stanje i da li ima određenih promena, te da na najmanju sumnju reaguju kako bi se predupredila eventualna posledica.

Izvor: Tanjug/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments