Претрага
Претрага
Close this search box.

Ministar Momirović: Upotreba plastičnih kesa u trgovini smanjena za 80 odsto

Upotreba plastičnih kesa u trgovini u Srbiji je za manje od godinu dana smanjena za više od 80 odsto, izjavio je juče ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

– Svi smo svesni koliko je važno da brinemo o životnoj sredini, da smanjimo otpad i promovišemo održivo poslovanje. U proteklom periodu smo zajedno radili na inicijativama, koje su smanjile upotrebu plastike i smanjile otpad koji se generiše u ritejl industriji – rekao je on na konferenciji “Budućnost trgovine”.

Momirović je naglasio da je veoma važno da ceo lanac snabdevanja prihvata nove trendove za koje se zna da će pomoći u očuvanju životne sredine, kao što je izbegavanje plastike, reciklaža, upotreba regenerativnih i nezagađujućih materijala, kao i upotreba novih tehnologija.

– Trgovinski lanci znaju da će im usvajanje modela cirkularne ekonomije i odgovorno poslovanje pomoći da se povežu sa svojim postojećim kupcima i privuku nove potrošače koji sve više brinu o životnoj sredini – naglasio je Momirović.

Kako je dodao, trgovci moraju konstantno da budu deo dijaloga o novim modelima upravljanja otpadom, posebno ambalažnim otpadom, jer je trgovina most koji povezuje proizvođača i potrošača.

– Maloprodavci su oni koje potrošači uvek prve vide i prepoznaju kada se dešavaju promene – rekao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da pored zakonskog uređenja trgovine svi zajedno više radimo na samoregulaciji i podizanju etičke svesti u trgovini, kako bi se stvorilo tržište zasnovano na poštovanju potrošača i fer konkurenciji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti