Ministar Vučević: Srbija ne može biti nema na ubistvo Srba na KiM

Foto: P. Milošević

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas tokom sastanka sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom u Starom Generalštabu u Beogradu, da Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji.

On je zahvalio svom norveškom kolegi na mogućnosti da srpska strana iznese pogled Srbije na sve ono što se dešava, pre svega na Kosovu i Metohiji.

– Ovo su vrlo teški dani za naš narod. Veliki bol je prisutan, izgubljeni su ljudski životi i Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji, istakao je ministar Vučević.

Posle svečanog dočeka pred strojem Garde Vojske Srbije, usledili su tet-a-tet razgovori dva ministra i sastanak delegacija dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Vučević rekao je da su današnji razgovori bili dobri, da je bilo reči o bilateralnoj vojnoj saradnji, pre svega u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regionu Zapadnog Balkana, tako i u Evropi i svetu.

– Vezuju nas dugogodišnje veze ili prijateljstvo između norveškog i naroda Srbije i između dve države. Na mnogo polja uspešno sarađujemo, pre svega u oblasti ekonomije, odnosno oblasti energetike, a voleli bismo, kao Ministarstvo odbrane Republike Srbije, da zajedno uz Vašu podršku i podršku Vaših saradnika vidimo i napredak u saradnji u oblasti odbrane, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija bi  želela da dođe do mira u Ukrajini i da stane rat, jer bi to bio spas za naše ekonomije i za ekonomije Evrope, ali da taj mir bude zasnovan na principima međunarodnog javnog prava, „jer Srbija čvrsto veruje u poštovanje međunarodnog javnog prava, odnosno egzistenciju tog sistema vrednosti pravnih normi, ističe se u saopštenju.

Vučević istakao je spremnost za nastavak saradnje sa Ministarstvom odbrane Kraljevine Norveške, po svim pitanjima koja je norveška strana predložila.

Gram je istakao da su se teme današnjeg sastanka odnosile na bezbednosne izazove u Evropi, rat u Ukrajini, kao i na izazove koji postoje na Zapadnom Balkanu te poručio da je sastanak obeležila veoma konstruktivna razmena mišljenja.

Norveška, kako je naglasio, takođe osuđuje i napade na policiju na Kosovu i Metohiji i ovom prilikom uputio je i izraze saučešća porodicama svih koji su poginuli u tom sukobu.

– Ovaj tragični incident pokazuje koliko je važno da se smanje tenzije i koliko je važan povratak političkog dijaloga, kako bi se izbegla dalja esklacija sukoba, rekao je ministar Gram.

Današnji susret obeležili su, kako je dodao, veoma produktivni razgovori. Norveški ministar je naglasio da su odnosi između Norveške i Srbije dobri, a da su veze naše dve zemlje snažne.

On je istakao da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, čemu Norveška pruža snažnu podršku.

– Srbiju vidimo kao dugoročnog partnera sa kojim imamo duge i pozitivne veze, a imamo i snažne istorijske veze imajući u vidu da je nekoliko hiljada žrtava sa ovih prostora sahranjeno u Norveškoj posle Drugog svetskog rata, rekao je Gram.

On je naveo da je prvi put u poseti Srbiji, kao i da je zahvalan na prilici da vidi bar deo naše lepe zemlje.

Na kraju obraćanja, ministar odbrane Norveške izrazio je zadovoljstvo zbog finaliziranih projekata i započetih aktivnosti, pre svega na polju vojne medicine, ali i na bilateralnom planu sa Vojskom Srbije.

Današnjim razgovorima prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za obuku i doktrinu (J-7) Generalštaba brigadni general Muharem Fazlić, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Politika

 

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
26.09.2023 14:55

Milose srbine srbija je uz tebe, kako sada stvari stoje siptari mogu zive da deru nase ljude tamo dole, vi bi ste samo nastavili sa oštrom, oštrom retorikom i to je to…

Last edited 2 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Milan NS
27.09.2023 09:23
Odgovori  SNS Uzivo

otišao bi on dole sa sve šajkačom na glavi, ali njegovi koreni vuku sa druge strane Drine pa nema taj osećaj

Povezane vesti