Претрага
Претрага
Close this search box.

Ministarstvo zdravlja: Sutra se nastavlja akcija besplatnih preventivnih pregleda u svim zdravstvenim ustanovama

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministarstvo zdravlja, usled velikog interesovanja građana, u nedelju, 26.maja, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

Tom prilikom, u periodu od 8 do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Tom prilikom, u periodu od 8 do 17 časova, i u Kliničkom centru Vojvodine biće organizovani preventivni pregledi, za sve građane, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled (a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

I ovoga puta svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

Protekle nedelje je 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje, navodi Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i poziva sve da preventivne preglede obave i ove nedelje.

Naročito apelujemo na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba, ističe Ministarstvo.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

Tanjug

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
25.05.2024 11:32

Zanimljivo da SBB hoce da donira Tiršovoj, genijalci odbiju donacinu jer je neko tako naredio, ne trebaju nama vase pare, a za ljude nema veze neka se lece sami, ocekujete da za to glasamo 2. juna?

Last edited 18 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
Dora
25.05.2024 22:10

Manite se vi tih vaših brzih i besplatnih pregleda.Radite vi za vreme vašeg radnog vremena onako kako treba a ne malo malo pa nema lekara pa se čeka na snimanje pluca i td.Da ne kažem neurolog mi zimus zakazala magnetnu rezonanca koja će biti u septembru.Na očitavanje snimaka se čeka po mesec dana.,a sad ovo kao radimo nedeljom (da li po nalogu ) ili za dobre dnevnice.

Gost
Maja
26.05.2024 20:17
Odgovori  Dora

Tako je Dora pred izbore imamo sve a kad prodju bice katstrofa

Povezane vesti