Претрага
Претрага
Close this search box.

MUP UVEO NOVU USLUGU Velika olakšica za građane: Ovo će vas spasiti velikih kazni!

Foto: mup.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije omogućilo je svim građanima, koji su registrovani na portalu eUprave, uslugu dostavljanja obaveštenja o isteku roka važenja ličnih dokumenata – lične karte, pasoša, vozačke dozvole, kao i registracione nalepnice, izjavio je načelnik Odeljenja za registraciju vozila i vozačke dozvole Uprave za upravne poslove MUP Dalibor Drobnjak.

“Usluga je uvedena u saradnji MUP sa Kancelarijom za IT i eUpravu, od 13. decembra prošle godine, a građani će obaveštenja o isteku roka važenja ličnih dokumenata dobijati na svoje i mejl adrese, SMS porukom ili putem Vibera”, kazao je Drobnjak za domaće medije.

On jeo objasnio da će građan dobiti obaveštenja o isteku važnja dokumenta dva puta.

“Za ličnu kartu, prvo obaveštenje se dostavlja 30 dana, a drugo 15 dana pre isteka važenja lične karte. Za pasoš, prvo obaveštenje se dostavlja sedam meseci, a drugo obaveštenje 30 dana pre isteka važenja pasoša, a za vozačku dozvolu i registracionu nalepnicu prvo obaveštenje se dostavlja 30 dana, a drugo 10 dana pre isteka važenja vozačke dozvole odnosno registracione nalepnice”, rekao je on.

MUP trenutno ima 172 usluge na portalu eUprave, koje građanima znatno olakšavaju.

“Mislim da je MUP vodeće ministarstvo kada su u pitanju usluge na portalu elektronske uprave”, kazao je Drobnjak.

Pomoćnica ministra turizma i omladine Srbije Dunja Đenić rekla je da je cilj formiranja centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, eTurista, bio da se na jednom mestu formira kvalitetna baza podataka ugostitelja i ugostiteljskih objekata.

“Prevashodno ideja je bila da na jednom mestu imamo kvalitetnu bazu podataka sa svim ugostiteljima, kako bi odatle dobili informacije o kapacitetu, o broju individualnih ležajeva kojima raspolažu, ali i da se evidentiraju korisnici njihovih usluga”, kazala je Đenić domaćim medijima.

Kako je objasnila, na osnovu evidencije svih korisnika usluge resorno ministarstvo može da dobije egzaktne podatke o zauzeću određenog kapaciteta, kao i o broju i procentu posećenosti određenih lokacija.

“Istovremeno, turističke organizacije pre svega mogu da dobiju pravi i u realnom vremenu podatak koliko je evidentiranih objekata na njihovoj teritoriji”, kazala je Đenić.

Đenić je navela i da je važan deo sistema eTurista koji se odnosi na rad turističkih agencija.

“Od 1. oktobra prošle godine pušten je u rad i novi modul eTuriste koji se odnosi isključivo na rad turističkih agencija, a koje su u obavezi da ga koriste i evidentiranju sve važne ugovore, pre svega ugovore o posredovanju, ugovore sa trećim licima kojima su poverena pružanja usluga, kao i evidencije svih prodatih turističkih putovanja, odnosno turističkih aranžmana”, kazala je ona.

alo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti