Претрага
Претрага
Close this search box.

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji: ZAUSTAVITI POLITIZACIJU TRAGIČNOG DOGAĐAJA U BORU – HVALA MUP-u NA PROFESIONALNOM I POŽRTVOVANOM ANGAŽOVANjU

Foto: Rumunski nacionalni savet
Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, kao jedino legitimno i regularno izabrano telo prema Ustavu i zakonima Republike Srbije koje predstavlja i štiti interese Rumunske nacionalne manjine u Srbiji, rumunsku kulturu, jezik i veze sa maticom, povodom današnje konferencije za medije Rumunske partije održane u Beogradu, zauzeo je jedinstven stav i objavio Saopštenje koje prenosimo u celosti:

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, u potpunosti se ograđuje i distancira od svega izrečenog na konferenciji za medije Rumunske partije, održanoj danas u Beogradu. Sve što je danas rečeno na konferenciji za medije predstavlja isključivo politički stav predstavnika Rumunske partije i nema apsolutno nikakve veze sa delovanjem Nacionalnog saveta niti stavom rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, najoštrije osuđuje politizaciju tragičnog događaja u Boru, koji Rumunska partija koristi na najperfidniji način, pokušajem uplitanja rumunske nacionalne manjine u svoje političke interese. Legitimni izbori za predstavnike u Nacionalnom savetu rumunske nacionalne manjine u Srbiji, održani su 2022. i u njemu su pored Rumuna iz Vojvodine i Beograda, potpuno ravnopravno zastupljeni i rumuni iz Istočne Srbije, tako da Rumunska partija nema apsolutno nikakav legitimitet da se izražava u ime svih Rumuna u Srbiji.

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, izražava svoju zahvalnost MUP-u Republike Srbije kao i lokalnoj samoupravi i građanima Bora na profesionalnom i požrtvovanom odnosu prema jednoj od najtežih tragedija koja je zadesila ovaj region i koja je duboko potresla celu našu zemlju. Danas, kada su odnosi države Srbije prema nacionalnim zajednicama na najvišem istorijskom nivou, Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine će i dalje raditi na očuvanju postojeće konstelacije, a u najboljem interesu svih Rumuna koji žive u Srbiji.

vojvodinauzivo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Heretic
16.04.2024 13:46

Ne vidi se iz konferencije za stampu da je bilo ko natupio u ime NSRM , Lazic I Demic su izmedju ostalog clanovi Nacionalnog saveta.Opozicija vladajucoj SNS garnituri.

Da policija I bezbedenosne structure nisu politizovale I zapocele hajku na Rumune tzv.Vlahe istocne Srbije Niko ne bi reagovao na ovako buran nacin. Nacionalni savet treba da se stidi sto nije prvi izasao sa osudom pateticnih zlonamernih napada na Vlahe u ime drzave

Povezane vesti