Misija Međunarodnog monetarnog fonda postigla je dogovor s vlastima o ključnim parametrima za državni budžet Srbije za 2018. godinu, rečeno je na konferenciji u Vladi Srbije povodom završne revizije aranžmana sa MMF-om, a tom prilikom pohvaljeni su dosadašnji rezultati Vlade Srbije na sprovođenju reformi.

Istaknuto je da će budžet za 2018. godinu biti razvojni i zasnovan na povećanju javnih investicija, a kao razultat takve razvojne ekonomske politike očekuje se i veći privredni rast.

Srbija će ove godine imati rast bruto domaćeg proizvoda od 2 odsto, a naredne godine 3,5 odsto, rekao je šef misije MMF-a Džejms Ruf i pohvalio konstruktivnu saradnju sa Vladom Srbije u protekle tri godine i izrazio želju za nastavak saradnje.

On je istakao da Srbija beleži dobre ekonomske rezultate, uprkos usporavanju početkom 2017. zbog suše i poremećaja u proizvodnji struje. Uz dogovoreno povećanje zarada u javnom sektoru i penzija, Raf očekuje da će fiskalni deficit 2018. iznositi 0,7 odsto BDP-a, što je u skladu s potrebom da se obezbede fiskalna održivost i dalje smanjenje javnog duga.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da, uprkos tome što je za ovu godinu projekcija smanjena na dva odsto, ostaje se pri tome da će privredni rast u 2018. biti 3,5 odsto, iako je to konzervativna procena. Kako kaže, usporavanje rasta nije recesione prirode, već je do toga došlo usled spoljnih faktora, pre svega okolnosti u poljoprivredi i energetici.

Ministar se osvrnuo i na budžet za sledeću godinu i istakao da će biti spreman između 27. i 29. novembra, kada bi trebalo da ga usvoji Vlada Srbije i prosledi Skupštini. “Budžet će odmah biti prosleđen Skupštini Srbije i očekuje se da bude usvojen u roku, do 15. decembra. Budžet će biti pravi razvojni“, istakao je Vujović.

 

Foto: Instagram

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments