Najnovija istraživanja: Srpski pasoš 76. na svetu

       

Državljani Srbije bez viza mogu da putuju u 130 zemalja, što srpski pasoš stavlja na 76. mesto u svetu, navodi se u tradicionalnom godišnjem istraživanju kompanije Henli i partners.

Na čelo liste ove godine su se probili Japan i Singapur, čiji građani mogu bez vize da putuju u 189 zemalja. Nemačka je sa prvog pala na treće mesto, jer se sa njenim pasošem slobodno može ući u 188 država.

Slede Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španija, Švedska i Danska, čiji stanovnici mogu putovati u 187 zemalja bez vize.

Sa pasošima Austrije, Luksemburga, Holandije, Norveške, Portugalije, Velike Britanije i SAD bez vize se može putovati u 186 zemalja, dok Belgijanci, Kanađani, Irci i Švajcarci ne moraju da traže vize za 185 država.

Na prostoru bivše Jugoslavije trenutno je najvredniji pasoš Slovenije, na 29. mestu, a s njim se bez viza može ući u 180 država.

Hrvatski pasoš je na 42. mestu sa slobodnim ulaskom u 169 zemalja, Makedonski je na 83, crnogorski na 87, a pasoš Bosne i Hercegovine na 92. mestu.

Državljani Makedonije vize ne traže za 125 zemalja, Crne Gore za 123, a Bosne i Hercegovine za 118.

Po tom kriterijumu, najmanje vrede pasoši Iraka i Avganistana, jer njihovi državljani bez viza mogu da uđu samo u 30 država.

 

Izvor: FoNet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments