Dosadašnja analiza objavljenih konkursa u 2018. godine pokazuje da je došlo do porasta broja oglasa na sajtu Poslovi Infostud. U prvih pet meseci 2017. godine na sajtu je bilo 10196 aktivnih oglasa, dok je po isteku meseca maja u 2018. bilo objavljeno 13792 što je povećanje za oko 35%.

Povećanje je moguće pratiti na nivou svakog meseca, pa je u u maju 2017. na sajtu Infostuda bilo 1760 aktivnih oglasa, dok je u prošlom mesecu ove godine taj broj iznosio rekordnih 2500 što je povećanje za 42% u odnosu na isti period prošle godine.

Najčešće objavljivani oglasi

Kategorije poslova u kojima su oglasi najčešće objavljivani u prvoj polovini 2018. godine su: trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, i nešto manje u oblasti ekonomija, administracija.

Što se elektrotehnike tiče tražili su se elektroinženjeri, električari, elektromonteri, a kategoriji ekonomija često su raspisivani oglasi za: referente računovodstva, analitičare, menadžere za kontrolu kvaliteta, knjigovođe i računovođe za potrebe agencija za računovodstvo i knjigovodstvo.

Teško do kuvara, poslastičara i pekara

Prema izveštaju Infostuda, takozvane deficitarne pozicije  ili oglasi na koje je stizalo daleko manje prijava od prosečnog broja jesu kategorije priprema hrane i  ugostiteljstvo.

Što se tiče konkretnih pozicija, u prvoj polovini ove godine najteže je bilo zaposliti: šefa kuhinje, kuvara, recepcionara, poslastičara, konobara, šankera, pekara, itd.

Tražili su se radnici i iz oblasti mašinstva: autolakirer/farbar, metalurški tehničar, serviser, izrađivač alata, metaloglodač, autolimar, limar, ali odziv na oglase je bio u proseku ispod 10 prijava.

Iako se IT oblast vrlo brzo razvija i objavljuje se najveći broj konkursa, na oglase se prijavljuje daleko manji broj kandidata u odnosu na prosečan broj prijava po konkursu, koji je 2017. iznosio oko 76 kandidata. Iz tog razloga se i ova oblast smatra jednom od najdeficitarnijih.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments