Drvoprerađivačka industrija u našoj zemlji poslednjih godina beleži trend rasta, a takva je situacija i u ovoj godini. Za prvih osam meseci proizvodnja nameštaja u Srbiji povećana je za 2,7 odsto, a izvoz za 4,1 procenat. Vrednost izvezene robe iznosi 365 miliona dolara.

Više od 90 odsto kompanija iz ovog sektora je u domaćem vlasništvu. Podaci pokazuju da potrošači znatno češće kupuju kod domaćih nego kod stranih proizvođača, a glavni razlozi za to su dobar odnos cene i kvaliteta i dostupnost domaćih trgovinskih lanaca širom zemlje. Strane robne kuće prodajne objekte imaju samo u većim gradovima, pišu “Novosti”.

Na 57. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu predstavljeni su najznačajniji regionalni i evropski dizajneri, proizvođači i distributeri nameštaja, drvne industrije i pratećih grana. Posetioci su mogli da vide atraktivne proizvode više od 500 izlagača iz 38 zemalja.

“To je u poslednjih pet godina vodeći regionalni sajam nameštaja”, kaže za “Novosti” Nataša Govedarica iz Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije.”Ovoga puta predstavljen je izuzetan program domaćih proizvođača, koji pokazuje da idemo u korak sa svetskim trendovima u dizajnu i kvalitetu”.

Ističe da je Srbija lider u regionu u proizvodnji nameštaja od pločastih materijala.

“Nekoliko velikih kompanija je na tom prostoru stvorilo prepoznatljive brendove. Najveći je izvoz upravo ove vrste nameštaja, jer se radi o serijskoj proizvodnji sa većim stepenom automatizacije, pa su i cene dostupnije”, tvrdi.

Nameštaj od punog drveta je pri vrhu svetskih trendova, dodaje ona. Naglašava da tu leži veliki potencijal za izvoz zbog izuzetno kvalitetne domaće sirovine i materijala koji se koriste prilikom finalne obrade, kao i odlične izrade.

“Takav nameštaj na svim, zahtevnim svetskim tržištima ima svoje kupce. Ima mnogo domaćih odličnih kompanija, među kojima se izdvojilo desetak, koje proizvode ekskluzivan nameštaj od punog drveta, vrhunskog kvaliteta, i prate svetske trendove”, navodi Govedarica.

Izvor: Novosti/Blic
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments