NBS UPOZORAVA: Pazite kome poveravate novac

       
Foto: sociable.co

Narodna banka Srbije je upozorila danas građane na rizike kojima se izlažu ukoliko uzimaju pozajmice ili deponuju novčana sredstva kod privrednih društava, koja bez dozvole NBS neovlašćeno pružaju bankarske usluge.

 “NBS je, vršeći svoje funkcije propisane zakonom, uočila da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom određenog iznosa novčanih sredstava u zamenu za sredstvo obezbeđenja (nakit, motorna vozila, nekretnine i druge vrednosti) i uz određeni iznos kamate”, saopštila je centralna banka.

Pružanje delatnosti neovlašćenog kreditiranja ili primanja depozita bez dozvole Narodne banke Srbije zakonom je definisano kao krivično delo, upozorava NBS.

Građani depozite mogu poveravati samo bankama čiji rad kontroliše i nadzire Narodna banka Srbije, a svi depoziti položeni kod banaka osigurani do iznosa od 50.000 evra pružaju dodatnu sigurnost građanima, navodi se iz NBS.

Kredite radi izvršavanja platnih transakcija mogu odobriti i platne institucije i institucije elektronskog novca, a pored toga na osnovu zakonskog ovlašćenja kredite mogu odobravati i neke druge institucije, kao što je Fond za razvoj, ali isključivo pod određenim uslovima, i uz prethodnu dozvolu Narodne banke Srbije.

Izvor: Tanjug/RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments