ekapija

Vlasti u Berlinu traže čak milion novih radnika i planiraju da od početka 2019. uvedu niz olakšica za dobijanje radnih dozvola, a najtraženiji su upravo profesionalni vozači, medicinske sestre i zidari.

Srbiji sledeće godine preti veliki egzodus radnika u Nemačku, posebno iz oblasti saobraćaja, zdravstva i građevine, upozoravaju stručnjaci!

Prema rečima predstavnika poslovnih udruženja, na desetine hiljada radnika iz Srbije vidi svoju životnu šansu u traženju posla u Nemačkoj, pa u mnogim profesijama više nećemo imati dovoljno radne snage.

Član predsedništva Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da nas očekuje sličan scenario poput onog iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada je iz zemlje na privremeni rad u inostranstvo otišlo čak milion radnika.

Predsednik Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja “Srbijatransport” Goran Aleksić rekao je za Informer da u Srbiji već postoji veliki deficit vozača i da, kada Nemačka otvori svoje granice, može doći do totalnog kolapsa.

Kako piše Dojče vele, Nemačkoj u ovom trenutku nedostaje 440.000 visokokvalifikovanih radnika i još oko 600.000 onih sa srednjom i nižom stručnom spremom. Samo u elektroindustriji nedostaje 50.000 inženjera, u IT sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u mašinskoj industriji raspisano oko 11.000 konkursa. Procena je da će do 2030. godine Nemačka tražiti čak tri miliona radnika iz inostranstva.

 

Izvor: Informer

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nsok
17/10/2018 22:59

Zato dizite plate na vreme