Srbija samo za grejanje potroši pet puta više energije po kvadratnom metru nego zemlje Evropske unije. Energetska efikasnost i obnova starih zgrada je prioritet – ukazuju u Nemačko-srpskoj privrednoj komori.

Stav je da zgrade treba brzo i kvalitetno energetski obnoviti, a ne remetiti konfor građana.

Stambene zgrade su najveći potrošači energije čitavoj Evropi. U našoj zemlji zgrade na grejanje, podno grejanje, hlađenje, ventilaciju, toplu vodu potroše 46 odsto ukupne energije.

Nemačka mora da sanira 11 miliona zgrada. A odredili su i da do 2050. emisiju štetnih gasova svedu na nulu. To znači veće korićenje obnovljivih izvora i nulta potrošnja energije u novim zagradama. Iskustvom pomažu i našoj zemlji.

“Energetska sanacija zgrada je suština onoga što treba uraditi. Zašto su zgrade tako važne? Čak 33 odsto emisije štetnih gasova je iz građeviskog sektora, a 67 odsto nemačkih stanova izgrađeno je pre 79 godina kada je donet prvi zakon o energetskoj efikasnosti”, istakao je Sebastijan Ulm iz Ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke.

Kristijan Miler iz Nemačke agencije za energetiku navodi da nedostatak radne snage, dug period sanacije objekata i suviše skupi radovi prouzrokuju socijalne probleme.

“Ljudi to ne prihvataju pa se sa tim izazovima moramo izboriti. Za neke kuće već imamo rešenje, možemo ih obnoviti za jedan dan”, dodao je Miler.

Savetuju da Srbija najbrže rezultate može postići uvođenjem naplate grejanja po potrošnji, izolovanjem fasada i većem korišćenju čiste energije.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments