Nova promena koja je razbesnela pojedine trudnice

       

Ukoliko zarađujete više od 1.248 evra mesečno i odlučite da zatrudnite, znajte da taj novac nećete imati i tokom trudničkog i porodiljskog bolovanja, jer je upravo ovaj iznos limit koji će država isplaćivati mamama za vreme odsustva, piše Telegraf.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji 1. jula stupa na snagu predviđa da će roditelji za prvo dete dobijati jednokratno 100.000 dinara, za drugo 10.000 mesečno u naredne dve godine, dok će za treće i četvrto dobijati 12.000, odnosno 18.000 punih 10 godina.

Sa druge strane, istim zakonom je majkama koje izuzetno dobro zarađuju smanjen iznos koji će primati tokom trudničkog i porodiljskog osustva. One su do sada mogle tokom bolovanja mogle da prime maksimum pet mesečnih zarada ,a novim zakonom je ovaj iznos smanjen na tri plate.

Kako prosečno mesečno primanje u Srbiji danas iznosi 416 evra, to znači da je maksimalni iznos koji će mame moći da dobiju 1.248 evra, odnosno oko 150.000 dinara, bez obzira na to da li su godinama pre trudnoće zarađivale 3.000 ili 5.000 evra.

Jovana Ružičić iz Centra za mame smatra da je to diskriminacija.

“Na ovaj način država visokoobrazovanim ženama koje su u najboljoj finansijskoj poziciji poručuje da ne treba da rađaju”, kaže ona.

Žene sa visokim zaradama se bune jer državi, sa druge strane, nije bio problem da godinama ubira poreze na njihove pune zarade, a ne samo na ovaj deo plate.

Zanimljivo je da se ovaj zakon našao u skupštinskoj proceduri u isto vreme kao i zakon o rodnoj ravnopravnosti čiji je zadatak da štiti prava žena.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da se njegovo udruženje saglasilo sa donošenjem ovog zakona, ali da se u deo oko isplate naknada tokom porodiljskog bolovanja nisu mnogo mešali, jer se ovaj novac isplaćuje iz državnog budžeta.

“Ipak, smatram da ograničenje iznosa na tri zarade zadire u ustavna prava, odnosno u to da su svi građani isti. Ako zakon kaže da žene dobijaju 100 odsto zarade na bolovanju, onda bi sve morale toliko da primaju”, objašnjava on.

Objašnjenje zakonodavaca je da je u prošlosti bilo dosta zloupotreba, da su plate trudnicama naduvavane kako bi im država više plaćala kada prestanu da rade zbog trudnoće.

Atanacković objašnjava da svako, pa i lažno, povećanje zarade donosi i veće poreze i doprinose koji iznose 67 odsto plate i da se to poslodavcima ne isplati.

Izvor: Telegraf

 

4
Komentari:

3 Komentara
1 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
4 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Natada

Pa eto posle zasto drzava organizuje pomaganje ugrozenim porodicama koje nisu bile u finansijskoj situaciji ni da planiraju prvu trudnocu a drugu i trecu da ne pominjem. Ovo je zestoka diskriminacija visokoobrazovanih zena. Umesto one da se najvise podrze da radjaju jer imaju finansijskih sredstava da imaju vise dece, drzava pomaze onima koji ce se naci na listi za doniranje sredstava cim prestane da im drzava isplacuje novac nakon predvidjenog perioda.

Sze

Znaci, elitizam i u roditeljstu? Podrzati samo one koji imaju materijalno bogatstvo da dobiju i prirodno, jer su u mogucnosti!!! Svaka ti cast.

Aleksandra

1.248€ je 272.064,00 RSD po trenutnoj kursnoj listi od 118rsd.

Što se tiče diskriminacije na jednu drugu temu,
Šta ćemo sa decom koja imaju retku bolest i BESPLATNU trepaju SAMO do 18godine života tj do punoletstva?
Zbog čega država zakonom uskraćuje pravo na život deteta koje ima retku bolest?

Joca

Drzava je duzna da obezbedi isti tretman za svakog pojedinca u svim oblastima zivota.ko to uskracuje mora da odgovara pred zakonom.