Espresso.rs

Stojim ovde sa sveoobuhvatnim merama. Jedna je borba za svako radno mesto. Druga pomoć za mala, mikro i srednja preduzeća – rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Prva mera

  •  odlaganje poreza i doprinosa
  •  odlaganje plaćanja poreza na dobit
  •  oslobađanje plaćanje PDV

Druga mera

Direktna pomoć od tri minimalne zarade za sva preduzeća, za svakog zaposlenog. 

Treća mera

Masovna podrška za likvidnost, 200 miliona evra iz Fonda za razvoj, jeftini krediti. To su krediti iza kojih stoji država

Četvrta mera

Pomoć svakom punoletnom građaninu Srbije u iznosu od 100 evra. 

Mali je istakao da će jedan od načina finansiranja biti i uvođenje korporativnih obveznica.

Mali je obrazlažući paket mera rekao da za ovu krizu nismo mi krivi, već da je ona pogodila ceo svet. On je rekao da će zato država podneti najteži teret mera.

Donet je Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa.  On sadrži finansijsku injekciju za podršku radnicima u vidu plata, podršku preduzećima u pogledu poreza i likvidnosti.

Pomoć se odnosi i na preduzeća u vidu pokrivanja minimalaca za svakog zaposlenog, posebne pogodnosti za mikro i mala preduzeća, za koja će biti izdvojeno 700 miliona evra.

Šta sve obuhataju mere

Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi Srbije obuhvata sledeće mere:
odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021; odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu; oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a;

Izvor: Telegraf Biznis

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vlado
01/04/2020 14:33

Da i opet ce narod da se nada a oni nece ni dati tih famoznih 100e. Samo zavaravaju nas napaceni narod,kao dace posle vandrednog stanja,zasto ne daju sada da bi ljudi mogli da prezive koji su dobili odkaz ili im je smanjena plata na minimalac. Lako je biti heroj posle rata.