Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je danas na otvaranju trećeg Kopaonik biznis foruma da su pokrenute velike investicije u oblasti energetike. Srbija će do 2020. godine dobiti nove energetske objekte ukupne snage od 1.000 megavata struje.

Tender za izbor stateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor biće objavljen u maju ili junu, najavio je ministar.

On je kazao da su za RTB zainteresovane velike ruske, kineske i kanadske kompanije i da će biti ozbiljna utakmica za strateško partnerstvo, čemu doprinosi i to što je Srbija atraktivna za strane investitore.

Uslov za budućeg strateškog partnera RTB-a biće, kako je istakao, da obezbedi 300 do 330 miliona dolara za investicije u borsku kompaniju.

Antić je naglasio da će do kraja marta resorno ministarstvo imati konačnu investicionu odluku za proširenje kapaciteta gasnog skladišta Banatski dvor sa 450 miliona kubika na 750 miliona do milijadu kubika.

Ministar Antić je podsetio na to da je poslednji veliki energetski objekat u Srbiji otvoren pre više od 30 godina.

Prema njegovim rečima, od 1.000 megavata struje koja će se proizvoditi u objektima koji se trenutno grade, više od 500 megavata biće iz obnovljivih izvora energije – od čega najviše iz snage vetra, odnosno 450 megavata.

Već ove godine na mreži se očekuje 250 megavata – iz vetroparka Alibunar 48 megavata, iz Kovačice 105 megavata i Čibuka približno 100 megavata, precizirao je on i dodao da je  za sledeću godinu predviđeno još dodatnih 250 megavata.

Antić je podvukao da će 2020. godine na mreži biti i novi blok u Kostolcu od 350 megavata, što će kapitalno uticati na sigurnost naše energetike.

izvor: srbija.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments