Osnovne i srednje škole u Srbiji od sledeće nedelje počeće da kreiraju naloge roditeljima i daju im šifre za pristup E dnevniku, preko kojeg će oni u svakom trenutku moći da prate ocene i izostanke svoje dece. 

Kojom dinamikom će se to raditi, zavisi od samih škola, ali plan je da do kraja decembra sve mame i tate dobiju šifre za E dnevnike, kažu za Telegraf u Ministarstvu prosvete.

“Poslednje prepreke za uvođenje roditelja u sistem elektronskog dnevnika otklonjene su još 5. novembra. Planirano je da se do kraja godine omogući pristup roditeljima za sve škole, a one će roditeljske naloge izdavati prema dinamici koju same odrede”, priča za naš portal rukovodilac projekta “E prosveta” Bojan Radić.

Dobra vest za đake je da roditelji neće moći da vide njihove ocene istog trenutka kada ih dobiju. Naime, usvojen je predlog psihologa i pedagoga da se deci da mogućnost da sami roditeljima saopšte ocene, pa će one u E dnevniku biti vidljive sa dva dana zakašnjenja.

Školski psiholog Branka Tišma objašnjava da će ova odložena reakcija roditelja smanjiti pritisak i stres kod dece kada dobiju lošiju ocenu.

“Tamo gde ima problema, drugačije je kad roditelj odmah vidi ocenu. Tada obično odmah sledi kazna i oštra kritika koja loše utiče na dete i koja ga ne motiviše da ocenu popravi i bude bolji đak. Deci mnogo znači kada dobiju priliku da sami saopšte roditeljima neku lošu vest. Kad naprave neku glupost, često dođu kod mene u kancelariju i kažu: “je l mogu ja da pozovem roditelje da im kažem”. Zato je veoma dobro i po decu i po roditelje da ocene u E dnevniku budu vidljive dva dana nakon što ih đak dobije”, poručuje Tišma.

Inače, ocene svih učenika mogu da vide samo direktor škole i razredni starešina, dok ostali nastavnici mogu da vide samo svoje ocene, a ne ocene svojih kolega, a sve u cilju veće objektivnosti.

Podsetimo, projekat implementacije elektronskog dnevnika započeo je pilot projektom u školskoj 2017/18. godini, a nastavljen je glavnim projektom ove školske godine. Pilot projekat je započeo sa 60, a završio sa preko 500 osnovnih i srednjih škola. Po završetku pilot projekta odlučeno je da se sve škole uključe u glavni projekat u ovoj školskoj godini.

“Prema planu obuka, svih 1.764 osnovne i srednje škole biće u sistemu najkasnije do druge nedelje decembra 2018. godine. U prelaznom periodu, dok se ne dostigne potreban nivo opremljenosti, škole će voditi evidenciju na oba načina, i papirni i elektronski”, dodaje rukovodilac projekta “E prosveta” Bojan Radić.

 

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments